Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.09.2017 г.

Варосването на дърветата

sinor.bg

Един от най-важните агротехнически прийоми е грижата за кората на дърветата. Кората първа изпитва температурните колебания, замръзва, получава слънчеви изгаряния, напуква се, поразява се от вредители-корояди, загрубява и се бели по естествени причини – затова тя изисква постоянни грижи. Ако е повредена кората, в последствие започва да се поврежда и дървесината, което води силно отслабване на дървото и преждевременната му смърт.

Във влажно време се почистват ствола и основните клони от мъх и лишеи и се маха старата кора, която е започнала да се бели. Всичко това се прави ръчно с градински ръкавици - не се използват никакви пластмасови или метални четки или гъби, защото ще травмират кората на растението. Премахвайки кората, заедно с нея се отделят и останалите в нея вредители. Изчистената кора се изгаря.

Дезинфекцията на кората се провежда при сухо време, като се напръскват кората на ствола и клонитетака, че да не тече като река. Най-често употребяваният е така нареченият 1%-ов бордолезов разтвор, при приготвянето, на който за 100 литра разтвор са необходими 1 кг син камък (меден сулфат) и 750 г негасена вар или 1,5-2 кг гасена вар. Може да се използва и железен сулфат в същата концентрация или 6-8%-ов (600-800 г на 100 л вода). Но не трябва ежегодно да се използват тези препарати. Медта и желязото се акумулират в кората и в почвата и никога не се отмиват или разпадат, а в по-големи концентрации те стават токсични, т.е отровни за растението.

При резитбата на дебели клони с диаметър по-голям от 3-4 см при присаждане на калем през пролетта, както и при повреда на кората от измръзване, гризачи, отчесвания и други, се причиняват рани, които представляват отвори за проникване на вода, инфектиране и загниване на тъканите. Ето защо отрезите, присадките и всички други рани задължително се замазват с овощарски мехлем с ръка или с четка.

Следва варосване
Към него се пристъпва след трите описани по-горе операции. Желателно е 2-3 пъти в годината да се варосват ствола и ниските скелетни клони (на 1/3 или даже на половината от дължината им). Основното варосване е през есента, през октомври-ноември. Повторното, обновяващо варосване е пролетното – в края на февруари, началото на март, а третото може да се направи през лятото (то не е наложително, но е желателно да се направи). Необходимо е да се варосват както младите фиданки, така и възрастните дървета. Високата концентрация на варта може да повреди кората, затова за младите дръвчета разтвора се прави двойно по-слаб. Обаче ако се боите от варово изгаряне на младата кора и не я варосате въобще, то вредите от слънчевите изгаряния или измръзвания ще са много по-големи.
Варосването на стволовете на широколистните дървета с варово мляко – 20% (2 кг гасена вар на 10 л вода) освен че защитава стволовете от слънчев пригор, има и предпазно действие срещу някои лишеи и пазарити. Ако към варното мляко се добави фунгицид – шампион, фунгуран и д р. – тогава разтворът предпазва и от някои гъбни и бактериални заболявания. Важно е варовият разтвор да съдържа клееви компоненти, иначе няма да се задържа дълго на кората, тъй като ще се отмие от дъждовете.
Провеждайте защитните операции ежегодно и ще видите положителния резултат- дърветата ще боледуват по-малко, ще дават повече реколта, и главното – дърветата ще живеят по-дълго.

Забъркайте сами
Необходими съставки:
2-2,5 к гасена вар
250-300 г меден сулфат (син камък)
1 кг глина
Всички компоненти се смесват до получаването на еднородна маса. При нанасянето върху ствола варовият разтвор трябва да е толкова гъст, че да не се стича.
Важно е да се знае, че варосването на неподготвена кора е опасно – механичното въздействие върху повредената кора води до разслояването й, напукване, което пък повишава вредното въздействие на слънцето, отрицателните температури, вредители и болести.

Варосването на дърветата
157858
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Февруари е време за актуализиране на варосването
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
С две пръскания се осигурява защита за над 80% от реколтата
Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни
В овощната градина
За тънкостите на варосването през есента!
Моментът е подходящ
Санитарна резитба и варосване на дърветата
Овощните дървета в двора трябва да зимуват чисти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини