Начало » Важно за фермера » Гори и екология
14.09.2017 г.

Еколози протестират срещу отхвърленото вето върху Закона за околната среда

sinor

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България“ предупреждава, че днес парламентът „направи поредна стъпка в опитите си за безнаказано разрушаване на българската природа с похвати от 90-те години“ с приемането на Закона за околната среща, върху който президентът наложи вето.

С две-трети мнозинство депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за околната среда. По този начин еколозите обвиняват народните представители, че са се обявили срещу правата на гражданите, като направиха обжалването на проекти, които разрушават природата, да минават само през една инстанция!

Така за най-големите и опасни от гледна точка на околната среда обекти като атомни електроцентрали, ТЕЦ, нефтопроводи се установява едноинстнционно произовдство, а за малки обекти - си остава на две инстанции.

Едноинстнционно производство за околната среда няма в нито една друга държава от Европейския съюз и се среща все още само в някои африкански и азиатски държави, коментират от коалицията.

Междувременно на първо четене вече минаха и промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които също затрудняват обжалването на инвестиционни намерения, но от финансова гледна точка, тъй като някои от съдебните такси могат да скочат до 1800 пъти!

„Всичко това беше направено с ясна цел, която депутатите не скриха дори по време на обсъждането – правата на гражданите се нарушават, за да не могат да бъдат „спирани“ обекти от национално значение“, посочват еколозите. Според тях законът не уточнява кои обекти ще са от национално значение, което отваря вратата за корупция и удовлетворяване на безкрайни лобистки интереси, посочват от коалицията.

Междувременно, скрити от обществото, управляващите готвят да прехвърлят управлението в България на европейската екологична мрежа Натура 2000 към областните управители, назначени от самото правителство. Проучване на Асоциация на парковете в България от пролетта 2017 г. показва, че областните управи не са най-сериозните защитници на природата. Въпреки правомощията, които имат за опазването на природата и сега с изменението на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) от 2007 г. областните управи не са издали нито един акт за нарушение по реда на чл. 130 от ЗБР. Нещо повече - от 28 запитани управи 21 са отговорили, като само 3 от тях имат назначени лица за установяване на нарушенията в защитени зони и нито едно от тях не е написало акт за нарушение.

От Коалицията „За да остане природа в България“ ще подготвят протест срещу последните опити за попиляване на българската природа. Ще бъдат изпратени сигнали до Европейската комисия, Бернската и Орхуската конвенции, по които България е страна.

Природозащитниците настояват родолюбиви депутати да изпратят промените в ЗООС на Конституционния съд, макар че е много важно проблемните текстове да бъдат описани прецизно.

В навечерието на българското председателство на Европейския съюз управляващите улесниха много по-бързото влизане на Брюксел, когато трябва да се спират безумни решения на което и да е българско правителство. Сега вече има твърд срок от 6 месеца, в които ще има последно решение на български съд, след което природозащитниците ще могат да се обръщат към европейските институции, за да спрат унищожителни решения на правителството. Но защо трябва всеки път да разчитаме на Брюксел за справедливо спазване на законите, питат от коалицията.

Еколози протестират срещу отхвърленото вето върху Закона за околната среда
5897
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
Позиция на бранша
Русалов: За българското земеделие 2023-а е най-лошата година след 2007-а и 2017-а!
Ефектът от 40-градусовите температури това лято
За добра реколта при доматите действайте с комплексен подход!
Практично
Съвети как да действаме с „кралските цветове” при зеленчуците
2023 г. пък е международната година на просото
В Световния ден на бобовите култури
Практика
Погрижете се за ирисите сега, за да имате красива градина догодина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини