Начало » Новини » Страната
13.09.2017 г.

Българско участие на унгарски празник, посветен на домата

Снимка: МЗХ

Ботаническата градина към унгарския университета ЕЛТЕ в Будапеща и посолството на България в Унгария организираха празник „Ден на домата”, в който участваха и български учени. Поканата беше отправена към директора на Института по зеленчукови култури ”Марица”- Пловдив доц. д-р Даниела Ганева и проф. д-р Галина Певичарова, ръководител на Лаборатория по качество в института, съобщиха от Селскостопанска академия.

Празникът беше открит от директора на Ботаническата градина Ласло Орлоци, който държеше в ръцете си новия български сорт домат ‚Алено сърце“. Като припомни, че унгарският народ се отнася с почит и уважение към българските градинари, отглеждали на техните земи най-вкусните зеленчуци, той посочи огромната роля, която предшествениците ни са имали за развитието на зеленчукопроизводството в Унгария. „Славата на българския домат се носи през вековете и ние трябва да го съхраним“, подчерта Орлоци.

От ИЗК „Марица“ представиха семена от най-новите сортове домати. На малка площ в красивата ботаническа градина намериха място български сортове домати, отгледани с много любов и нужните грижи.

Доц. Даниела Ганева изнесе лекция на тема: „Български домати – история, настояще и перспективи”, отнасяща се до качеството на плодовете. Дискутирани бяха въпроси, свързани с отглеждането на търсения зеленчук, с качеството на свежата продукция и на суровината, възможности за покупка на семена от български домати и технологии за тяхното отглеждане. Обсъдени бяха формите за кандидатстване и начина на финансиране на научни проекти и възможности за участие в различни прояви - форуми, конференции, открити дни, публикационна дейност и други.

На събитието присъстваха представители на научната общност от Института в Гьодьольо, Кечкемет, от Националния селскостопански научен и иновативен център, NAIK, Председателят на Комисията по образование към Българското републиканско самоуправление в Будапеща, Кметът на район Киш Пеш Петър Гайда, представител на научния екип на най-голямата преработвателна фабрика домати Univer, много фермери и гости.

Празника приключи с дегустация на български сортове домати.

В рамките на посещението в Унгария българските учени се срещнаха с депутата Симеон Варгара в Унгарския парламент. Той е представител на Българското републиканско самоуправление в Унгария.

Българските специалисти представиха дейността на Селскостопанска академия и постиженията на ИЗК „Марица“ в областта на селекцията и технологиите при зеленчуковите култури. Обсъдиха се възможностите за сътрудничество в сферата на аграрната наука, зеленчукопроизводството и селекцията.

Доц. Даниела Ганева бе посрещната в Унгарската столица от първи секретар на търговско- промишлените въпроси в Посолството на България в Будапеща – г-н Чавдар Петков.

Визитата е осъществена с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания” и Селскостопанска академия.

Българско участие на унгарски празник, посветен на домата
7343
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини