Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.09.2017 г.
Градинският чай ще ни сгрява в студените дни
Растението живее на едно място 30 години
Градинският чай ще ни сгрява в студените дни

От тази билка не бива да се лишава градината. Освен че е лекарствено растение, тя ще ни сгрява и през студените зимни дни. Още древните гърци са я познавали и употребявали. Отлично средство е против ларингит, стоматит, фарингит, кашлица, белодробен катар. Има предимно противовъзпалително и дезинфекционно действие.
Градинският чай е типично средиземноморско растение. Среща се по Далматинското крайбрежие и някои острови на Адреатическо море. Нарича се още божо дърво, рожково биле, божигробски босилек, ливанче.

Храстът не е претенциозен, става на сухи места
Добре е да отделите едно кътче в градината или двора за това растение. Имайте предвид, че то е многогодишен храст, който живее на едно място над 30 години. Освен това не е особено взискателно към почвата, издържа на суша и студ. Може да вирее и на сухи, пропускливи, глинесто песъчливи почви с южно изложение. Но ако осигурите богати черноземни и наносни почви, както и малко засенчване ще получите повече листна маса.
Градинският чай /Salvia officinalis/ достига височина до 80 см. В основата стъблото е вдървенисто, със сиво-кафява кора, на всеки възел се образуват последователно разположени разклонения. Листата са ланцетовидни с дълги дръжки. Те и младите клонки са покрити с гъсти, сиво-бели космици, от което цялото растение сивее. Цветовете са събрани в гроздовидно съцветие на върха на стъблата, със светлосини до розови венчелистчета. Започват да цъфтят от юли.
Отглежда заради листата, които съдържат етерично масло (до 2,5 %).

Сее се преди да падне снегът
Размножава предимно със семена, които се сеят обикновено през декември. Но е добре преди това да сте подготвили почвата – да сте риголвали на дълбочина 50-60 см, заедно с това да сте наторили със суперфосфат и да се заорали тора. Има два начина засяване направо в градината или първо се получава разсад. Може и да разделите старите корени и да ги засадите.
Понеже семенцата са дребни, смесете ги със ситен пясък или с прегорял оборски тор. Поставят се на дълбочина 1-2 см. Те ще поникнат напролет. Прави се плитка обработка на почвата за унищожаване на плевелите и се подхранват.
За да получите разсад от семена може да използвате открити лехи, с добре подготвена, наторена и пропусклива почва. Семената се засяват в редове на разстояние 10-12 см. За 1 кв. м ще ви са нужни 8 – 10 г. После покривате с 1-2 см прегорял оборски тор. Сеитбата не бива да е по-късно от януари. Растенията поникват през април. Дотогава поддържайте почвата чиста от плевели. Да е и достатъчно влажна. Разсадът се подхранва с 4-5 г амониева селитра и 8-10 г суперфосфат на 1 кв. м, след което се разрохква. Порасналите растения са засаждат през октомври, след първите есенни дъждове. Оставят се 70-80 см между редовете и 45-50 см между растенията в реда.

331
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
В рамките на кампания на ИАГ
Ученици и студенти по лесовъдство проведоха урок за гората
Друг гледал марихуаната направо в двора
Заловиха дядо да полива нива с канабис
Министър Порожанов откри академичната година в Лесотехническия университет
Полезни съвети
Подходящи ли са корите от дините и пъпешите за храна на зайците
Храната за животните била складирана в нефункциониращо училище
Пожар от детска игра с кибрит унищожи над 1 000 бали фураж в кърджалийско село
HL TopMix показа концепции за хранене на месодайни говеда повреме на СТЕКСПО 2017
Свързани материали
Виж
Градинският чай – лекарството на древните гърци
Водата през топлите летни месеци
Градински маркучи, фитинги и макари
Нужна му е топлина над 12 градуса
Градинският фасул
Подарък от древните гърци
Градинският чай
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам