Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.09.2017 г.

Градинският чай ще ни сгрява в студените дни

Растението живее на едно място 30 години

От тази билка не бива да се лишава градината. Освен че е лекарствено растение, тя ще ни сгрява и през студените зимни дни. Още древните гърци са я познавали и употребявали. Отлично средство е против ларингит, стоматит, фарингит, кашлица, белодробен катар. Има предимно противовъзпалително и дезинфекционно действие.
Градинският чай е типично средиземноморско растение. Среща се по Далматинското крайбрежие и някои острови на Адреатическо море. Нарича се още божо дърво, рожково биле, божигробски босилек, ливанче.

Храстът не е претенциозен, става на сухи места
Добре е да отделите едно кътче в градината или двора за това растение. Имайте предвид, че то е многогодишен храст, който живее на едно място над 30 години. Освен това не е особено взискателно към почвата, издържа на суша и студ. Може да вирее и на сухи, пропускливи, глинесто песъчливи почви с южно изложение. Но ако осигурите богати черноземни и наносни почви, както и малко засенчване ще получите повече листна маса.
Градинският чай /Salvia officinalis/ достига височина до 80 см. В основата стъблото е вдървенисто, със сиво-кафява кора, на всеки възел се образуват последователно разположени разклонения. Листата са ланцетовидни с дълги дръжки. Те и младите клонки са покрити с гъсти, сиво-бели космици, от което цялото растение сивее. Цветовете са събрани в гроздовидно съцветие на върха на стъблата, със светлосини до розови венчелистчета. Започват да цъфтят от юли.
Отглежда заради листата, които съдържат етерично масло (до 2,5 %).

Сее се преди да падне снегът
Размножава предимно със семена, които се сеят обикновено през декември. Но е добре преди това да сте подготвили почвата – да сте риголвали на дълбочина 50-60 см, заедно с това да сте наторили със суперфосфат и да се заорали тора. Има два начина засяване направо в градината или първо се получава разсад. Може и да разделите старите корени и да ги засадите.
Понеже семенцата са дребни, смесете ги със ситен пясък или с прегорял оборски тор. Поставят се на дълбочина 1-2 см. Те ще поникнат напролет. Прави се плитка обработка на почвата за унищожаване на плевелите и се подхранват.
За да получите разсад от семена може да използвате открити лехи, с добре подготвена, наторена и пропусклива почва. Семената се засяват в редове на разстояние 10-12 см. За 1 кв. м ще ви са нужни 8 – 10 г. После покривате с 1-2 см прегорял оборски тор. Сеитбата не бива да е по-късно от януари. Растенията поникват през април. Дотогава поддържайте почвата чиста от плевели. Да е и достатъчно влажна. Разсадът се подхранва с 4-5 г амониева селитра и 8-10 г суперфосфат на 1 кв. м, след което се разрохква. Порасналите растения са засаждат през октомври, след първите есенни дъждове. Оставят се 70-80 см между редовете и 45-50 см между растенията в реда.

Градинският чай ще ни сгрява в студените дни
6712
 

Последни материали
Виж
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Градина и дом с положително излъчване
Градински аромати
Време е да погледнем към градинските инструменти
Контейнери за малката градинка
Градинският чай – лекарството на древните гърци
Водата през топлите летни месеци
Градински маркучи, фитинги и макари
Нужна му е топлина над 12 градуса
Градинският фасул
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини