Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.09.2017 г.

Дрян от семка се хваща в късна есен

До пролетта растението ще поникне, тогава ще иде в градината

Дрянът е дърво или храст, който цъфти много рано напролет - още през февруари преди разлистването. Плодовете му зреят късно – в края на август и през септември, те са много приятни и полезни.
Красиво и полезно е присъствието на това растение във всеки двор, защото символизира настъпването на пролетта. Затова дрянът е обичан и търсен като плодно дърво, декоративен храст или пък за жива ограда. Живее до 100 години и има една от най-здравите и твърди дървесини от всички дървесни видове. Издържа на суша и сянка, към почвите не е взискателен . Цветовете са дребни и жълти, събрани в кичури. Плодовете - дренките са продълговати костилки, обвити в червена месеста обвивка с приятен сладкотръпчив вкус.
Ако предпочитаме дряна като храст в двора за ограда и ни трябват повече бройки, можем да ги добием лесно и сами. В края на януари се нарязват резници от жълт и червен храстовиден дрян. Трябва да са с дължина 18 - 20 сантиметра. Важно е всеки резник да има по две пъпки – ако се изрони едната, да разчитаме на другата. Завързани в снопчета, резниците заравяме в почвата, където ще престоят до пролетта.
В края на март или началото на април, в зависимост от климатичните условия, в добре подготвените места за ограда набучкваме резниците на разстояние 50- 80 сантиметра един от друг в зависимост от това дали искаме по-рехава или по-непроходима ограда. Важно е върховете на резниците да са над почвата .
Ако предпочитаме дряна като едроплодно дърво, достатъчно ни е да имаме един – два броя в градината. Има два етапа при размножаването на този вид: семенен и присаждане. През есента освобождаваме семената от месестата обвивка. За няколко часа ги накисваме в студена вода, след което ги заравяме в сандъчета с влажен пясък. Напролет изваждаме от пясъка покълналите семена и ги засяваме в лехи.

Присажда се на втората година
На втората година през август трябва да облагородим получения обикновен дрян. Двадесет дни преди присаждането започваме да поливаме обилно определените млади растения. Така ще засилим сокодвижението в тях. Друго важно условие е младите фиданки да са с дебелината на молив. Ако са по-дебели облагородяването ще стане в страничен клон. С остро ножче се прави отрез на стъблото или на страничния клон във форма на буквата Т. В него се поставя избраната пъпка от едроплоден дрян, след което мястото се завързва с лико. Отрезът не бива да се прави откъм южната страна, особено ако дрянът е изложен на припек.

[Илюстрация:Интернет]

Дрян от семка се хваща в късна есен
9640
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Вече са предлагат от родни фермери и набират все по-голяма популярност
Дини без семки хит сред потребителите
Облагородете с пъпка от плододаващо дърво
Мандарината от семка изисква търпение
За 50 години растенията достигат едва 2 метра
Цикасът се хваща от семки
Искат се грижи и търпение
Как да отгледаме мандарина от семка
Нар може да се гледа в стаята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини