Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.09.2017 г.

Десертни сортове

Супер ран Болгар е един от най-ранните десертни сортове. Притежава редовна и добра родовитост. Гроздето узрява едновременно. Гроздът е голям, коничен, рехав, а зърното голямо, продълговато, кехлибарено. Месото е хрупкаво и нежно, приятно на вкус.
Плевен е от групата на много ранните десертни сортове. Лозите са със силен растеж и добра родовитост. Гроздът е средно голям, много рехав, с едри зърна, които са жълто-зелени до кехлибарени. Месото е хрупкаво с хармоничен вкус, захарите са 16%. Зърната са устойчиви на напукване и гниене, издържат на транспортиране.
Надежда е ранозреещ сорт. Харесва формировката Омбрела и свободно падащи леторасти. Дава висок добив, с конични гроздове, с рехави и изравнени големи зърна. Месото им е хрупкаво, приятно на вкус и сладко, захарност 16 %. Зърната са кехлибарени с восъчен налеп. Издържа на транспорт.
Русенско едро предпочита дълга резитба – с чепове и плодни пръчки и има добра родовитост. Гроздовете са големи, крилати, рехави с много едри жълто-зелени зърна с приятен мискетов аромат, захарите достигат над 16%.
Мискет Плевенски е с големи до много големи конични гроздове. Зърната са големи, кръгли, оцветени тъмносиньо. Имат хрупкаво месо с лек мискетов аромат. Съдържа над 16% захари. Гроздето е устойчиво на напукване и гниене, добре се транспортира.
Велика е със силно растящи лози. Предпочита стъблената формировка повдигнат Гюйо на 50-60 см и резитба с две плодни пръчки с по 12-14 очи и 4-5 чепа по на 2 очи. Получават се висок добив. Гроздовете са големи, конични, рехави. Зърната са много едри, червени до тъмновиолетови. Месото им е хрупкаво с подобен вкус на сорта Болгар. Гроздето съдържа 17 % захари. Добре се съхранява и транспортира.
Кардинал е американски ран, много родовит сорт с големи рехави крилати, красиви гроздове. Зърната са едри, овални, тъмновиолетови, с хрупкаво месо с добри вкусови качества. Сортът е склонен към претоварване. Реже се на една плодна пръчка на около 10-13 очи.
Чауш е предпочитан, стар сорт пренесен от Мала Азия. При добро опрашване дава добра реколта. Гроздовете му са големи, конични, понякога сбити. Зърната са едри, с яйцевидна форма, жълтозеленикави. Имат много добри вкусови качества и лек мискетов аромат.
Мискет хамбурски е английски сорт. Гроздовете му са средно до големи, рехави и разклонени. Зърната са едри, овални, тъмносини и с много восъчен налеп, понякога неизравнени по едрина, с неравномерно зреене. Вкусовите им качества са много добри, с приятен мискетов аромат. Добре е да се режат на една или две плодни пръчки.
Италия е средно зреещ сорт. Родовитостта му е задоволителна. Гроздовете са големи, конични и полусбити, с много едри зърна, кехлибарено-жълти, често покрити с ръждевина. Имат много добър вкус и аромат. При асмовидно отглеждане дава добра реколта и много красиви гроздове. Изисква дълга резитба на една или две плодни пръчки.

Десертни сортове
9040
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Чрез операцията раннозреещите сортове могат да плододават втори път
Не прищипвайте десертните лозя
Изборът е голям, но много важен
Десертни сортове лози
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини