Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.09.2017 г.

Живителна влага и по време на отпуската

Вероятно на всеки му се е случвало да замине някъде за известно време, оставяйки цветята и дори домашните си любимци сами. За времето на своето отсъствие всеки от нас се притеснява за своите любимци как са те без стопанин. Всеки търси изход от ситуацията, в зависимост от сроковете на командировката или отпуската. Някои оставят ключа от жилището си на съседката или роднини, но много нямат тази възможност или просто не се доверяват на чужди хора.
Все повече хора се замислят за автоматизирано поливане. В големите магазини пък могат да се намерят специални приспособления и цели системи за осигуряване на вода за растенията. Много любители на стайни растения, на които се налага често да оставят дома си за няколко дни, решават проблема радикално – преминават на хидропоника, което значително облекчава задачата, но не решава проблема с грижите.
Ако става дума за растения, засадени в почва, има няколко начина, по които можете да им осигурите вода:

Първи начин
Растението се полива обилно, така че почвата да се пропие с вода. Ако саксията е глинена, то всяка от тях е желателно да се обвие с мъх, който също така се напоява. Можете да поставите глинената саксия в пластмасова с по-голям размера, а пространството между стените се засипват с напоен с вода керамзит. В пластмасовите саксии почвата се покрива с влажен мъх или керамзит. Полетите растения се поставят на поднос или в широки тави с вода без чинийките, ката че долната част на саксията да е във водата. Растенията, които не понасят да са постоянно корените им във вода, се оставят в чинийките си, а изтеклата след поливането вода, се излива. Такъв начин е ефективен, ако растенията се оставят за 7-10 дни и ако растенията са много.

Втори начин
Използва се в случай, че растенията не са много, а също така, ако растенията са много чувствителни към излишната влага (както на почвата, така и на въздуха). Растението се полива, така че почвата да се пропие с вода. Взима се пластмасова бутилка с вода и игла за шиене или шило, които се нагряват и с тях се правят отвори в капачката на бутилката или в дъното й. Бутилката се закопава в саксията с растението с отворите надолу на дълбочина 2-3 см. Водата, която изтича на капки, овлажнява почвата. Тук много важен момент е да прецените правилно чрез опити какви точно да бъдат отворите, тъй като водата може да изтича прекалено бавно или бързо. Най-добре е да пробвате в саксия, напълнена само с почва. Наблюдавайте в продължение на няколко дни как почвата се напълва с влага и така преценете какви дупки да направите. Когато съумеете оптимално „да настроите” бутилката, то проблемът с поливането по време на отсъствието ви е решен завинаги. Продължителността на такова поливане зависи от размера на бутилката.

Трети начин
От бинт или памучна тъкан се прави фитил, като едната част се закопава на повърхността на почвата в саксията, а другата се поставя в съд с вода, който се разполага по-високо от саксията. Тук трябва да прецените количеството на фитилите според големината на саксията. За саксия с диаметър 10 см е достатъчен един фитил, а за саксия с диаметър 25-30 см са нужни 3-4 фитила за достатъчно снабдяване с вода. Такъв метод е ефективен, ако растенията са оставени без надзор за 7-10 дни.

Четвърти начин
Ако вашите растения се отглеждат в саксии с големи дренажни отвори на дъното, то можете да приложите и този метод. На масата се поставя фолио, за да не повредите мебелта, на нея широка лента от мъхеста тъкан (филц, старо детско одеяло, сгънато на няколко слоя), която предварително е напоена с вода. На тъканта се поставя саксия с вече полято растение без чинийка. Края на плата трябва да виси от масата и да се потапя в голям съд с вода, поставена почти на нивото на масата. Тъканта ще се намира през цялото време във влажно състояние и растението ще получава вода през дренажните отвори на саксията. Този начин е ефективен, ако растението е без надзор 10-20 дни.

Пети начин
Ако заминете не за 7-10 дни, а за 3-4 седмици, дори и само веднъж в годината, то трябва да се снабдите със система за автоматично поливане. Днес те се продават в големите магазини за цветя и представляват съд с вода, система от тънки тръбички и програмно управление, което осигурява включването на подаването на вода през определен промеждутък от време, например 2 пъти на ден.

Живителна влага и по време на отпуската
8374
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини