Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.09.2017 г.

Засадете овошките сега, за да са здрави корените им

Дръвчетата на вегетативни подложки се слагат по-дълбоко от тези на семенни

Засаждането на овошки се извършва в периода от листопада до началото на набъбването на пъпките на дръвчетата. Това може да стане, ако почвата не е замръзнала и температурата на въздуха е положителна. При нашите климатични условия има два срока на засаждане – есенен и ранно-пролетен. Есенното засаждане започва веднага след листопада и приключва до началото на зимата. В повечето случаи това е периодът от края на октомври до началото на декември. В райони и години, когато температурните условия позволяват, засаждането може да продължи и по-дълго. Във всички случаи есенното засаждане е най-подходящо. Това е свързано с характерните особености на развитието на корените.

Корените заспиват по-късно
За разлика от надземните органи растежът на корените продължава чак до края на декември и започва около месец по-рано от пролетното развитие на надземните органи. Това дава възможност наранените корени на засадените през есента дръвчета да зараснат и да започне развитие на нови коренчета. Развитието ми се възобновява отново в края на зимата и новозасадените дръвчета са в много по-благоприятни условия за пролетното и следващо развитие. Предимство на есенното засаждане е и това, че не се налага съхранение на дръвчетата през зимата, което крие рискове от изсъхване и измръзване на корените, които са много по-чувсствителни към ниските температури от надземните корени. Друго предимство е много по-продължителният и благопирятен период на засаждане. Особено наложително е есеното засаждане на видовете, при които развитието през пролетта започва много рано. Такива са бадемът, кайсията, прасковата и джанката.

Преди да бъдат положени в земята
Преди засаждането дръвчетата се преглеждат внимателно и повредените, засъхналите и болните се премахват. Наранените корени се изрязват до здрава тъкан, като по възможност се запазват повече корени. Корените на извадените от разсадника дръвчета засъхват много бързо и е желателно преди засаждането да се потопят за 1-2 денонощия във вода. Непосредствено преди засаждането корените се потапят в рядка каша, приготвена от три части почва и една част пресен говежди тор. Това благоприятства зарастването на наранените корени и по-плътно прилягане на почвата към корените.

Как да го направим
Дълбочината за засаждане зависи от подложката, върху която са присадени дръвчетата. При семенните подложки, които основно се използват при костилковите и орехоплодните видове, засаждането е на дълбочина на няколко сантиметра над кореновата шийка (фиг. 1а). Както по-дълбокото, така и по-плиткото засаждане при тези подложки се отразява неблагоприятно и може да доведе до загиване или най-малко до лошо развитие на дърветата.
При вегетативните подложки, които сега се използват основно при ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, засаждането е по-дълбоко – до мястото на присадката (фиг. 1б). Дълбочината се определя от количеството на почвено-торовата смес, която се насипва в ямката и се оформя във вид на по-широка пирамида. След поставянето на дръвчетата върху тази пирамида, корените се покриват с останалото количество от сместа, като се внимава върху тях да не попадне директно голямо количество чист тор. След като корените добре се покрият, се извършва притъпкване, като се започва от периферията на ямката към центъра. След това ямката се запълва с почва и отново се притъпква. Накрая се покрива с рохкава почва и върху нея се поставя сламест оборски тор и се полива с 1-2 кофи вода. Поливането е необходимо във всички случаи не само за овлажняване на почвата, но и за по-плътното й прилепване към корените.

Засадете овошките сега, за да са здрави корените им
6700
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Време е да засадим лалетата
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
За втора поредна година страдат зърното и ранните плодове и зеленчуци
Сушата поставя под въпрос реколтите в южна Европа
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Среща на Мария Габриел с ученици от Благоевград
Инициатива за засаждане на три милиарда дървета в ЕС до 2030 г.
ЮЗДП
Поредно дарение и засаждане на дръвчета в Благоевград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини