Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.09.2017 г.

Настойка от коприва за ефективно подхранване на овошките и зеленчуците

Полезни съвети

Ако за редовите граждани копривата е само досаден бурен, за градинарите тя е ценно и напълно безплатно средство за подхранване в зеленчуковата и овощната градина, което могат да си приготвят сами с минимални усилия. В състава на това парливо растение е включена на практиката цялата Менделеева таблица, като подхранването е еднакво полезно и при слаб растеж, и при различните видове хлорози. Подходяща е почти а всички култури без бобовите, лека и чесъна, чийто растеж потиска.

Градинарите използват копривата най-вече под формата на настойка, в която за усилване на ефекта могат да бъдат добавяни различни съставки. Познати са доста рецепти, а тук ще предложим една сравнително проста и добре изпитана.

Стръковете коприва се нарязват на ситно и се сипват в пластмасова кофа, така че да се напълни повече от половината. Важно е преди това да се отстранят узрелите семена. Металните кофи не са подходящи, тъй като при тях настойката влиза в рекация с метала и много от полезните свойства на растението се губят. Сипва се топла вода в кофата така, че да покрие зелената маса, но да не стига до ръба, след което се покрива с кофа и се оставя да кисне 2 седмици. Разтворът се разбърква всеки ден. Ферментиращата коприва издава доста неприятна миризма, но можем да я премахнем, като добавим в разтвора корен от валериан. Настойката е готова, когато престане да се пени и потъмнее.

Сместа се използва, като за поливане под корен се разрежда във вода в съотношение 1 към 10, а за пръскане – 1 към 20.

Опитните градинари са забелязали, че от настойката от коприва доматите могат да започнат да образуват прекалено много листна маса. За да не се случва това, растенията се подхранват и със суперфосфат. На всяка кофа от настойката пък може да се добави чаша дървесна пепел.

При краставиците благодарение на настойката от коприва се появяват много завръзи и реколтата узрява по-бързо. Затова след подхранването трябва да прибирате реколтата всеки ден.

Останалите зеленчуци също реагират благоприятно на такова подхранване и дават богата реколта. Трябва да се има предвид само, че „торовете” от растителна маса е добре да се прилагат най-добре в периода на силен растеж на зеленчуците, а когато започне плододаването, по-добре е да се въздържаме от подхранване с тях, за да не отиват силите на растенията в прекалено формиране на листна маса.

Настойка от коприва за ефективно подхранване на овошките и зеленчуците
121723
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Каша от коприва
Зелен гювеч по сръбски
Практика
Борим се срещу вредителите в градината с обикновени отвари
Тор от коприва вместо химия
Полезни съвети
Лечебна настойка от коприва за подхранване на краставици, тиквички и домати
Полезно
Целебна настойка от коприва за зеленчуците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини