Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.09.2017 г.

Как да пренесем зеленчуковата градина на перваза вкъщи

Трябва ли да говорим за това колко е приятно през зимата да поднесете блюдо, което е гарнирано с апетитни късчета свежи зеленчуци, които сте откъснали сега. Краставици, домати, зелени клонки магданоз, целина, копър. И красиво, и вкусно, и полезно. А главното е, че всичко това е достъпно. При желание в домашни условия, вие можете да и отгледате и зеленчуци, и подправки. Най-подходящо е да се занимавате с градинарство през зимата е помещение с прозорци, които имат изглед на юг, юго-изток и юго-запад, където има много светлина и топлина. Ако осигурите на растенията допълнително изкуствено осветление, постоянен приток на свеж въздух и нужните им грижи, то ще отгледате достатъчно добра реколта.
Препоръчваме ви да отглеждате зеленчуците в дървени сандъчета с дължина 40-50 см, ширина 20-25 см при основата и до 30-35 см в горната им част, с височина 12-15 см. За направата на тези сандъчета можете да използвате дъски с дебелина 20-40 мм. На дъното на съдовете се поставя дренаж от малки парченца червени тухли, чакъл, едър пясък, най-добре речен и се засипва с хранителна почвено-торфена смес.
На южният прозорец сандъчетата могат да се наредят на 2-3 етажа. За тази цел трябва да си направите стелаж. Между сандъчетата трябва да има разстояния от 30-40 см.

Отглеждане на домати
Семената се засяват през зимата, през януари. През февруари се появяват пониците, а през март се пресаждат в отделни, достатъчно обемни саксии. Периодически трябва да подхранвате с готова смес от торове, като поставяте 1 суп. лъжица на кофа вода. Подсипвайте и с дървесна пепел. Не внасяйте азотни торове, тъй като растенията ще развият прекалено много листа и големи стебла. Поливайте обилно с хладка вода. Питомците в градината на прозореца ви бързо ще се развиват и през юни ще достигнат височина повече от 1 метър. През юли можете да берете и първите плодове – 15-25 яркочервени домати от храст. Доматените растения ще продължат да се развиват, да растат и цъфтят, давайки плод още 2-3 пъти, до ноември.

Отглеждане на зелен лук
Лукът в домашни условия е най-добре да се отглежда в дълбоки тарелки. Отгоре ги покривате с капак с отвори. Той може да се направи от картон, в който са пробити 20-25 отвора, които са с диаметър 24-28 мм. Важно е да го потопите в разтопен парафин, за да не попива водата. Можете да си направите капака и от алуминий. В тарелката се налива вода, в която има 1 г сол и покривате с капака. Предварително срязвате върха на луковиците и ги садите в отворите така, че корените й да докосват водата. 3-5 дни дръжте тарелката на шкафа, след това я преместете близо до светлината, на прозореца. Растежът на перата обикновено завършва след 3-5 седмици. Грижите за лука не са сложни: трябва само да доливате своевременно вода.
Можете да отглеждате лук и в сандъчета с торо-почвена смес. За ускоряването на развитието на перата на лука трябва предварително да натопите луковиците в топла вода за 1-2 денонощия преди засаждането, да изрежете шийката или да направите вертикални нарези на върха на луковицата и да засадите плътно една до друга. Първите 10-12 дни светлината не е задължителна. След като лукът порасне на 5-10 см, сандъчетата се поставят на светло.
Нужно е 1-2 пъти в седмицата, в зависимост от почвата и възрастта на растенията да ги поливате.

Отглеждане на магданоз и целина
Ако поставите на прозореца сандъче с почва и засадите в него няколко корена магданоз и целина, то през зимата и пролетта винаги ще имате свежи подправки за кулинарните си изкушения. Кореноплодите на магданоза и целината се засаждат така на редове през 3-6 см, като се стремите да не засипете с почва връхните им растежни пъпки. Можете да отглеждате тези подправки и от семена, но ще са ви нужни поне 3 месеца.
Трябва да имате предвид, че честото поливане, ако почвата не се проветрява добре, ще доведе до загниване на корените, образуване на плесени и други болести. Трябва да започнете поливането на растенията след като връхните пъпки започнат да се развиват, тоест се образуват първите корени. Плесенясалите растения трябва веднага да се изваждат от сандъчето.
След като изрежете зелените листа на растенията трябва да ги подхраните с торове.

Как да пренесем зеленчуковата градина на перваза вкъщи
5824
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Поемаме анагажименти по директива за хранителните отпадъци при преработка, производство и домакинствата
Луковият молец не е за подценяване
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини