Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.08.2017 г.

Как да ускорим узряването на доматите

Практика

sinor

Опитните градинари имат поне по няколко начина, с които да намекнат на доматите, че трябва забързат със зреенето. Есента не е далеч, така че споделянето на част от тях вероятно ще е от полза.

1. Като начало може да се започне с премахването на новите пъпки и цветове, които скоро ще станат напълно излишни, тъй като формираните от тях зеленчуци няма да успеят да пораснат, камо ли да узреят, а само ще изразходват част от хранителните вещества, които могат да бъдат насочени към вече растящите домати. Затова всички върхове на стъблата се пречупват и се откъсват цветовете – просто силите на корена няма да стигнат за всичко, да не говорим за недостатъчното време.

2. Поради същите причини се премахват новите колтуци и долните листа. Приема се, че всички листа под най-ниско разположените зреещи домати трябва да бъдат отстранени – това ще защити по-добре растението от заболявания, най-вече гъбични, и ще подобри осветяването на оставащите листа и самите зеленчуци.

3. За да бъдат растенията максимално осветени, трябва да бъдат изложени на слънце. Най-лесно това става върху телена конструкция, като стъблата се разпределят равномерно по дължината ѝ. Ниските сортове пък могат да се привържат към допълнителни колчета или да се използват разпънки, за да покрият по-голяма площ.

4. Друг вариант за ускоряване на узряването на доматите е подхранване с йод. Достатъчни са 1-2 пръскания със слаб разтвор на йод – 30-40 капки на 10 литра вода, още повече, че няма странични ефекти.

5. Някои градинари стигат дори до болезнени за растенията методи, като идеята е да бъде ограничен достъпът на хранителни вещества, което да ги накара да насочат усилията си към узряването на вече формираните зеленчуци. За тази цел на 10-15 сантиметра от почвата се прави разрез в стъблото и се пъха клечка в него, за да не зараства. Друг вариант на същия подход е част от стъблото да се омотае с леко стегната медна тел.

6. Узряването на доматите може да бъде стимулирано също, като се прекрати поливането им. Горещините и сушата съдействат много бързо за узряването на зеленчуците. Ефектът е троен – спестяваме си работа и разходи, завръзите няма да успеят да се развият, осигурявайки повече хранителни вещества за зреещите домати, които на свой ред при липсата на поливане не се напукват.

7. За да успеят да узреят колкото се може повече домати, трябва да събираме редовно онези, които вече са започнали да червенеят. Те ще доузреят в домашни условия, а растенията ще насочат всичките си сили към останалите на корена.

Как да ускорим узряването на доматите
47751
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини