Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.08.2017 г.

Във Враца се съхранява най-големият бубарски генофонд в Европейския съюз

Снимка: МЗХ

Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз и е главен износител на бубено семе и суха храна за буби за САЩ. В този фонд са включвени 140 сорта черница и около 200 породи и линии копринена буба. Това съобщиха от Селскостопанска академия (ССА) по повод срещата на председателя на академията проф. д-р Васил Николов с екипа на опитната станция.

Учените от Враца подкрепят необходимостта нови мерки, които трябва да се предприемат за подобряване на научната, приложна и производствена дейност на опитните станции.

Врачанската станция е създадена още през 1896 г. и е единствената в системата на академията и в цялата страна, която е тясно специализирана в бубарството и копринарството.

В нея се провежда научноизследователска работа във всички по-важни области на бубарството, организира курсове за обучение, подготвя програми, стратегии, проекти по всички въпроси на съвременното бубарство. Директоратът на базата проф. д-р Паномир Ценов обясни, че функционирането на добре организирана и работеща научноизследователска структура по бубарство е едно от най-важните условия за развитието на подотрасъла в страната.

Станцията осигурява резници и фиданки от най-добрите черничеви сортове, бубено семе от високопродуктивни хибриди, съвети и консултации по въпросите на бубарството. Всичко това представлява основата за бубарското производство и не може да бъде осигурено от нито една друга държавна или частна институция в България. Затова и тази опитна станция е от важно национално значение за запазване и развитие на бубарство в България.

Производствената дейност на ОСБЗ е насочена към осигуряване на продукти за научното обслужване на бубарството в цялата страна, както и за износ. Част от продуктите на станцията като качество и цена се нареждат на челно място в света.

В момента опитната база държи първенството в износа на бубено семе и суха храна за буби за САЩ, като тези продукти намират добра реализация още в Австралия, Холандия, Египет, Гърция, Пакистан и др.

Станцията произвежда черничеви фиданки за вътрешния пазар и за износ в други страни от ЕС. В Португалия например са продадени 10 хиляди черничеви фиданки от сортове с високо плододаване, към които има засилен интерес напоследък.

Във врачанската база се провеждат курсове за обучение по бубарство с чуждестранни граждани, което генерира значителни приходи на фона на годишната си издръжка. През миналата година са обучени 6 човека от Тайланд, Грузия и Великобритания. През септември и октомври тази година в ОСБЗ-Враца ще пристигнат за обучение курсисти от Украйна, Колумбия и Исландия.

В основата на стратегията за развитие на станцията е разработването на подобрени и нови научни продукти с потенциално високо търсене и тяхната успешна пазарна реализация.

Проф. Николов похвали колегите си за добре поддържаната материално-техническата и приложна база и препоръча на ръководството и да положи повече усилия съвместно със ССА за осигуряване средства за целево подпомагане поддръжката на генетичните ресурси на копринената буба и черницата, които са уникални и представляват национално богатство за страната.

Във Враца се съхранява най-големият бубарски генофонд в Европейския съюз
7394
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Защо пък не?
Идеи за смесени предприятия за отглеждане на копринени буби с Виетнам
Инвестиции
Китайци ще развиват бизнес с черници край Монтана
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини