Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.08.2017 г.

Завиването на листата при доматите не е болестно състояние

Завиването на листата при доматите не е болестно състояние, макар че признаците са подобни като при заболяване. То се появява по-често при ранните домати, отгледани от разсад и разсадени на полето. Това явление се изразява в надебеляване на листата и завиването им по надлъжната ос. Придружено е с чупливост на листата, което се дължи на натрупаната скорбяла в тях. Явлението е по-силно изразено по старите листа при основата на стъблото. Причините за проявата му не са ясни и затова не може да се даде задоволителен отговор на какво се дължи. Засега се счита, че се дължи на физиологични смущения, свързани с прилаганата технология при отглеждане на доматите. Завиването на листата при доматите според специалистите може да се дължи на:
1. Неправилно колтучене на високорастящите, колово отглеждани растения домати, защото нискорастящите домати, отглеждани без колтучене, както и тези от късното полско производство не страдат от листно завиване.
2. Неправилно торене – растенията, които не са торени балансирано с основните хранителни елементи, а едностранно с азотни торове страдат по-силно от листно завиване.
3. Нарушаване на асимилационния процес – независимо, че явлението не е болест, то предизвиква силно намаляване на асимилационната повърхност на растенията, поради което плодовете, намиращи ще в по-горните съцветия, не могат да наедряват достатъчно.
4. Влагата и светлината при отглеждане на доматите – когато почвата под растенията е силно преовлажнена и при обилната слънчева светлина се натрупват излишни количества хранителни вещества в листата и това причинява завиването им.
5. Премахване на растежния връх. Понастоящем се лансира схващането, че листното завиване при доматите е проява на физиологични и биохимични изменения, настъпващи в растенията в резултат на прекършване на растежния връх. Потвърждение на това е фактът, че степента на развитие на заболяването е пряко свързана с момента на прекършването. При по-ниско прекършваните растения (след 3-ото съцветие) листното завиване е по-силно проявено, отколкото при прекършените по-високо растения (след 6-ото съцветие), а при тези, които по-късно са прекършени, то почти не се проявява.
Независимо от изброените по-горе причини за проява на листно завиване при доматите, засега няма лечение на това явление. Неприятно е, че то се отразява отрицателно върху добива и качеството на плодовете, което смущава стопаните.

Завиването на листата при доматите не е болестно състояние
8706
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини