Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.08.2017 г.

Килим около къщата

Основните правила и техники, чрез които да постигнете перфектната зеленина

Съществуват четири основни вида трева за морава. Това са метлицата, полевицата, власатката и райграсът. Днес се продадват множество смеси, въпреки че не винаги техния състав е подбран грамотно. В търсенето на красивия ефект в първите години производителите не мсилят за това какво ще се случи, например, след 5 години. Не се препоръчва да купувате смеси, в които има повече от 20% райграс. В началото той е много агресивен и измества другите треви. Именно затова такава морава бързо се раззеленява и става красива. След три години обаче, когато райграсът постепенно започне да загива, на моравата се появяват голи петна. Ако купувате семената на тревите в чист вид или избирате грамотно съответнитв смеси, при добра грижа за моравата тя може да живее 20, 50 или дори 100 години. Можете да вземете смес от метлица и райграс (10%), власатка с обикновенна метлица за сенчести терени, червена власатка и ливадна метлица.

За да е в добро състоянието тревната ви площ трябва да и подсигурявате "живителната влага", която и е необходимо. Това означава да поливате моравата обилно и рядко, обезателно редувайки тези процедури с просушаване на почвата. При често,но оскъдно поливане се овлажнява само горният слой на почвата, а до корените не постъпва влага. Обилното поливане способства за развитието на кореновата система, повишава устойчивостта на моравата на стресови състояния, болести и засушаване.

Най-подходящото време за поливане на моравата е сутрин и вечер. Обилните и редки напоявания повишават устойчивостта на тревата на засушаване.

Тревата се постригва един път седмично, ръководейки се от правилото: за един път можете да съкратите не повече от 30% от височината на растенията. Това се отнася дори за запустелите морави. Ако веднага се отреже повече, тревата не може да се справи със стреса, растежът й се забавя, става уязвима на заоблявания.

В по-горещо и по-студено време моравата расте по-бавно. Затова в прохладното време тя се коси по-рядко-веднъж на 1,5-2 седмици. Не се препоръчва да косите мокра трева след дъжд или поливане: тя е по-тежка и се превежда към почвата.

Тревата трябва да се подстригва до средата на октомври в зависимост от времето, докато продължава нейния растеж.

Другата грижа, от която се полага за тревната площ, е почистването. Плътната пожълтяла "възглавница" не пропуска влага към корените и хранителни вещества. Тези отпадъци трябва да се почистят от моравата с помоща на гребла.

Всяка тревна площ се нуждае от подхранване с основните минерални елементи азот, фосфор и калий. През април-май, в началото на растежа на тревата, когато тя достига до 7-8см, се прави първото косене и веднага след това -първото подхранване. В това време моравата се нуждае от по-голямо количество азот. Нормата е 0.5кг на 100кв.м. Моравата се подхранва през май, юни и юли. Може да се направи още едно внасяне и през август-септември, но количеството да е наполовина.

Килим около къщата
6253
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Косачки серия G – гаранция за перфектно поддържани зелени площи
Bobcat представя новия товарач MT100 на изложението Galabau 2022
Горещо мулчиране на градината
Японско качество за поддръжка на големи тревни площи
Не забравяйте да окосите моравата
Практика
Как да отглеждате стевия или сладка трева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини