Начало » Важно за фермера » Пчеларство
23.08.2017 г.

И в Украйна реколтата от мед се очертава наполовина на миналогодишната

sinor

Не само българските и руските пчелари страдат тази година от слабо производство на мед. И в Украйна производителите са изправени пред силен спад на добивите, след като слънчогледът не се разви добре като миналата година, а сухото лято доведе до намаляване и на количествата липов мед, съобщи местното електронно издание UBR. Освен това заради жегите цветята отделят далеч по-малко нектар от обичайното. В зависимост от конкретната област пчеларите отчитат спад от 30-50% на крайната продукция спрямо миналата година, но на отделни места резултатът е още по-слаб.

Вече е очевидно, че съвкупното търсене няма как да бъде задоволено, затова и изкупните цени започват да се повишават. Самите пчелари масово заявяват, че през тази година просто не могат да продават меда евтино, както се е случвало досега под натиска на търговците на едро. Ако през 2016 г. те продаваха продукцията си по 26-28 гривни (близо 1 евро – бел. ред.) за килограм, днес мнозина пчелари отказват да сключват сделки и на цени от 35-40 гривни за килограм. За сравнение – в съседна Беларус медът се изкупува по над 3 евро за килограм.

Големите производители в Украйна в момента активно повишават цените за търговците на едро, а ако последните не искат да плащат по-скъпо, пчеларите просто затварят меда и го оставят на склад за по-добри времена. „Към днешна дата мнозина вземат по 39 гривни за килограм, макар и да има такива, които са приели и по 35 гривни. Тези най-вероятно вече си умират от яд.

Цената на меда ще продължава да расте. Основните сделки ще се сключат през периода от януари до март – тогава Украйна запълва целите квоти за износ, затова мнозина сега работят за натрупване на запаси”, обяснява пчеларят с дългогодишен стаж Юрий Овдиенко. Експертите на местния пазар пък прогнозират, че през януари изкупните цени ще стигнат 50 гривни за килограм и настоятелно препоръчват на пчеларите да не продават преди това меда си на търговците на едро.

Слабата реколта обаче не е единствената причина за повишаването на цените. Не е тайна, че украинският мед е търсен в чужбина. Само дето местните производители го продават по 1,5 евро за килограм, а западните потребители го плащат по 4,5 евро за килограм, и изобщо не е учудващо, че пчеларите се чувстват излъгани.

Популярността на украинския мед в чужбина само нараства, както и изнасяните количества. По данни на украинската Митническа служба за периода януари-юли са изнесени 29,6 хил. тона мед, или близо 2 пъти повече, отколкото за същия период на 2016 г. (15,2 млн. тона). За цялата минала година Украйна е доставила на външните пазари 57 хил. тона мед, а това е 60% от цялото производство в страната. Изнася се най-вече на големи партиди в сурово състояние, а в маркови опаковки се налива вече в Европа – в Полша или Германия.

„С всяка година износът нараства. Основен потребител е Европа с около 75% от целия износ. Около 20% се падат на Америка, а около 5% - на Азия. По държави лидер тази година са САЩ с 35,5%, следвани от Германия с 20,2% и Полша с 10,7%. Средната цена по износа е в рамките на 1,7-2%. В страната медът се продава на дребно по изложения и панаири по 3-7 евро на килограм, а се изкупува по 1,2-1,3 евро з килограм”, споделя пред изданието Даря Гриценко, експерт за пазарите на селскостопанска продукция към Украинския клуб на аграрния бизнес.

И в Украйна реколтата от мед се очертава наполовина на миналогодишната
13434
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
Служебен министър на земеделието и храните
Старият, нов министър Кирил Вътев встъпи в длъжност
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Загрижени за собствените си износители
Властите в Унгария вече нямат нищо против вноса на украински мед
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Зам.-министър Стратев участва в дискусия на земеделските министри на ЕС и Вишеградската четворка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини