Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.08.2017 г.

Подложките за костилковите и орехоплодни видове

От към средата на юли до началото на септември предстои провеждането на кампания по присаждане на дървесните овощни видове на спяща пъпка. Един от основните въпроси, който трябва да се има предвид при тази кампания, е изборът на подходяща подложка за отделните видове.
Костилковите видове, орехът и бадемът основно се присаждат върху семенни подложки, получени от самия вид. Съществуват и други типове подложки за някои от тях, но в практиката у нас почти не се използват. Една от широко използваните подложки при някои от тези видове е джанката. Това е основната подложка, използвана при размножаването на сливата. Много често се използва и при кайсията и по-рядко при прасковата и бадема. Джанката има много добра приспособимост към различните типове почви, като успява и на по-тежки и глинести, стига те да имат добра пропускливост. Развива се и на по-леки и пропускливи почви и проявява задоволителна сухоусточивост и студоустойчивост. Семената на джанката се добиват ефтино и лесно и имат добър процент на поникване. Срокът, през който може да се изъврши присаждането е продъжителен и прихващането е много добро. За получаване на подложки се предпочитат семена от жълтоплодни и по-къснозреещи форми. Сливовите и кайсиевите сортове добре се срастват с джанката, проявяват силен растеж и плододават обилно. Това се дължи на мощната коренова система и добрата приспособимост на джанката към различни почвени условия. В някои страни присаждат сливата върху трънкослива, праскова, бадем и други джанкови и сливови форми, но у нас тази практика е почти непозната.
Кайсията основно се присажда върху кайсиеви семеначета, получени от семена на дребноплодната кайсия и от културни сортове. Кайсиевите подложки се отличават с по-голяма сухоустойчивост и студоустойчивост. Особено подходящи са за по-сухи и добре аерирани песъчливи почви. Понасят сравнително добре повишено съдържание на активни карбонати в почвата, каквито са варовитите почви. Неподходящи са за тежки и преовлажнени почви, в които корените се задушават и често растенията загиват. За такива почви трябва да се използва джанка. Кайсията може да се присажда и върху праскова, но това се практикува много рядко.
За размножаването на прасковата най-широко се използват семенни прасковени подложки. Тя може да се присажда и върху почти всички подложки, които се използват при сливата, а също така и върху кайсия и бадем. Последните две подложки са подходящи, когато прасковата ще се засажда на по-варовити почви. Прасковената подложка добре се сраства със сортовете на прасковата и им придава добър растеж и максимално дълголетие. Най-подходяща е за по-отцедливите, топли и влагоемки почви. Не понася варовитите почви, тъй като пряовява хлороза, а също и по-тежките и преовлажнени почви, където по-успешно се развива джанковата подложка.
Черешата и вишната основно се присаждат върху семенни подложки на черешата и махалебката. За подложка понякога се използва и вишната, но по-рядко. Семената за черешови подложки се събират както от дивата череша, така и от някои културни сортове. Тази подложка е по-подходяща за почви с добър механичен състав, дълбоки и добре овлажнени. При тежки и силно овлажнени почви се получава задушаване на корените, растенията не се развиват добре и загиват преждевременно.
Махалебката също се използва много широко за размножаване на черешата и вишната, с които се сраства много добре и индуцира силен растеж. Особено подходяща е за по-сухи, каменисти и слабо варовити почви. Сортовете, присадени върху махалебка встъпват по-рано в плододаване и през първите години дават по-високи добиви.
Вишневата подложка има по-добра приспособимост към почвените и климатичните услоивя. Отличава се с висока студоустойчивост и сухоусточивост и по-добре понася по-тежките, преовлажнени и слабо засолени почви. Като недостатък на тази подложка е по-малкият процент на прихващане, образуването на много издънки в овощната градина и проявата на несъвместимост с някои черешови сортове.
Напоследък са получени и някои клонови подложки при черешата, които придават по-слаб растеж и по-ранно встъпване в плододаване. Те позволяват създаването на по-гъсти насаждения, с по-ниски корони, при които се улесняват производствените процеси и особено беритбата, която заема основен дял от трудовите разходи. Тези подложки, за съжаление, все още не са разпространени в нашата практика.
Орехът и дрянът се присаждат изключително върху семенни орехови и дрянови подложки.

Подложките за костилковите и орехоплодни видове
12600
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини