Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.08.2017 г.

Подхранване на зеленчуците

Биологията на зеленчуковите растения е такава, че те изграждат голяма коренова и надземна маса и дават високи добиви от единица площ, като за целта извличат от почвата много хранителни вещества. Освен това интензивното използване на площта в градините през годините води до бързо обедняване на почвите. Ето защо се налага освен основното и предсеитбено торене, да се внасят органични и минерални торове по време на вегетацията на растения. Този начин на внасяне на хранителни вещества в почвата се нарича подхранване на растенията. Чрез него се дават допълнителни хранителни вещества в неголеми количества през течение на вегетационния период.
Подхранването трябва да се извършва с лесно разтворими торове – амониеви, фосфорни, калиеви. Добри резултати се получават и при подхранване на зеленчуците с органични торове (торна течност, оборски тор, птичи тор и др.), разредени с вода – т. нар. шербетуване.
При подхранване растенията не бива да се мокрят с торния разтвор. В случаи, когато това се наложи (при поливане с лейка, дъждуване) растенията трябва да се промият с чиста вода, за да се избегнат евентуални изгаряния.
Подхранването може да се извърши и чрез внасяне на торовете направо под растенията, без да се разтварят предварително във вода. Тогава внасянето на тора става ръчно или с тороразпръсквателни машини. Този начин на подхранване със сухи торове е подходящ при редовно поливане или в райони с достатъчно и последователно разпределени валежи.
Най-добре е подхранването да се извършва привечер при влажна почва или след дъжд. В сухо време преди подхранването растенията трябва предварително да се полеят, за да попаднат торовете във влажна почва.
Най-широко употребяваният тор за подхранване е богатият на азот амониев нитрат, широко известен под наименованието амониева селитра, в дози според нуждите и възрастта на растенията.
За подхранване може да се използват и торове от животните – говеда, коне, овце, кози, магарета, птици и др. те се използват като пресни разредени с вода. Говеждият тор се разрежда с 5 части вода, конският, магарешкият, овчият и козият – със 7-8, а птичият с 10-12 и то в обемни части или на кофа тор съответните кофи вода. При подхранване с птичи тор същият предварително се размесва с равни части вода, оставя се да престои 2-3 дни, като периодично се разбърква и след като се утаят твърдите съставки, течността лесно се отделя и разрежда с обемни части вода.
Хубаво е при големи площи в началото на градината да се изкопае малък басейн, в него да се поставя пресният органичен тор и водата като минава го разтваря и разнася по браздите. За малките дворни стопанство торът се разтваря в подходящи съдове – бидони, варели и др. Така подготвен разтворът за подхранване се излива край растенията с помощта на лейка без решетка, като се внимава да не попадне върху листата, за да не причини евентуални изгаряния. Ако това все пак се случи, листата веднага се отмиват с чиста вода с лейка с решетка.
Такова подхранване с течни органични торове е ефективно при:
Домати – 20-тина дни след разсаждането, при поява на първите червени плодове от първото съцветие и около 2 седмици след него.
Патладжан – 20-тина дни след разсаждането и през 15 дни един или два пъти след това.
Пипер – 15 дни след разсаждането, след образуване на първия завръз, 15 дни по-късно и в началото на август.
Краставици – при образуване на 3-4 листа, при поява на първите плодове.
Практически подхранването се извършва с 0,5 до 2 литра разтвор на растение според нуждата и възрастта на растенията.
Освен чрез корените си, зеленчуковите растения имат способността да се хранят и чрез листата. Този вид подхранване допълва минералното хранене на растенията и се нарича листно подхранване. За тази цел са създадени българските суспензирани торове лактофол, които може да закупите от селскостопанските аптеки.

Подхранване на зеленчуците
9224
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Технология, изпреварваща времото: рапица
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини