Биологията на зеленчуковите растения е такава, че те изграждат голяма коренова и надземна маса и дават високи добиви от единица площ, като за целта извличат от почвата много хранителни вещества. Освен това интензивното използване на площта в градините през годините води до бързо обедняване на почвите. Ето защо се налага освен основното и предсеитбено торене, да се внасят органични и минерални торове по време на вегетацията на растения. Този начин на внасяне на хранителни вещества в почвата се нарича подхранване на растенията. Чрез него се дават допълнителни хранителни вещества в неголеми количества през течение на вегетационния период.
Подхранването трябва да се извършва с лесно разтворими торове – амониеви, фосфорни, калиеви. Добри резултати се получават и при подхранване на зеленчуците с органични торове (торна течност, оборски тор, птичи тор и др.), разредени с вода – т. нар. шербетуване.
При подхранване растенията не бива да се мокрят с торния разтвор. В случаи, когато това се наложи (при поливане с лейка, дъждуване) растенията трябва да се промият с чиста вода, за да се избегнат евентуални изгаряния.
Подхранването може да се извърши и чрез внасяне на торовете направо под растенията, без да се разтварят предварително във вода. Тогава внасянето на тора става ръчно или с тороразпръсквателни машини. Този начин на подхранване със сухи торове е подходящ при редовно поливане или в райони с достатъчно и последователно разпределени валежи.
Най-добре е подхранването да се извършва привечер при влажна почва или след дъжд. В сухо време преди подхранването растенията трябва предварително да се полеят, за да попаднат торовете във влажна почва.
Най-широко употребяваният тор за подхранване е богатият на азот амониев нитрат, широко известен под наименованието амониева селитра, в дози според нуждите и възрастта на растенията.
За подхранване може да се използват и торове от животните – говеда, коне, овце, кози, магарета, птици и др. те се използват като пресни разредени с вода. Говеждият тор се разрежда с 5 части вода, конският, магарешкият, овчият и козият – със 7-8, а птичият с 10-12 и то в обемни части или на кофа тор съответните кофи вода. При подхранване с птичи тор същият предварително се размесва с равни части вода, оставя се да престои 2-3 дни, като периодично се разбърква и след като се утаят твърдите съставки, течността лесно се отделя и разрежда с обемни части вода.
Хубаво е при големи площи в началото на градината да се изкопае малък басейн, в него да се поставя пресният органичен тор и водата като минава го разтваря и разнася по браздите. За малките дворни стопанство торът се разтваря в подходящи съдове – бидони, варели и др. Така подготвен разтворът за подхранване се излива край растенията с помощта на лейка без решетка, като се внимава да не попадне върху листата, за да не причини евентуални изгаряния. Ако това все пак се случи, листата веднага се отмиват с чиста вода с лейка с решетка.
Такова подхранване с течни органични торове е ефективно при:
Домати – 20-тина дни след разсаждането, при поява на първите червени плодове от първото съцветие и около 2 седмици след него.
Патладжан – 20-тина дни след разсаждането и през 15 дни един или два пъти след това.
Пипер – 15 дни след разсаждането, след образуване на първия завръз, 15 дни по-късно и в началото на август.
Краставици – при образуване на 3-4 листа, при поява на първите плодове.
Практически подхранването се извършва с 0,5 до 2 литра разтвор на растение според нуждата и възрастта на растенията.
Освен чрез корените си, зеленчуковите растения имат способността да се хранят и чрез листата. Този вид подхранване допълва минералното хранене на растенията и се нарича листно подхранване. За тази цел са създадени българските суспензирани торове лактофол, които може да закупите от селскостопанските аптеки.