Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.08.2017 г.

Гладиолите – Gladiolus

Oтглеждат ги в Европа още от 1825 година

Името гладиол произхожда от латинското “gladius” – меч, gladiolus – малък меч. Листата на гладиола имат мечовидна форма.
Гладиолите обединяват голям брой културни форми, получени в резултат на селекция. Като декоративно растение, гладиолите се отглеждат в Европа още от 1825 година. От големия род са познати около 300 вида многогодишни тревисти растения. Те са любими цветя в много страни и се търсят като рязан цвят. Заради това в страните производителки, като Холандия, Франция, Белгия те се отглеждат в големи количества за рязан цвят и посадъчен материал. В нашата страна климатичните условия са много подходящи и затова България е позната като добър производител и износител на клубено-луковици и за рязан цвят.
Високо, стройно и здраво е цветоносното стъбло на гладиола. Не се разклонява и завършва със съцветие. На съцветието се подреждат последователно от 10-20 цвята, като едновременно могат да цъфтят от 3-12 цвята. Всеки цвят има 2 зелени прицветника. Цветовете са фуниевидни, събрани на стъблото като клас.
Гладиолите се размножават с грудко-луковици и с дребни детки. Най-качествени като посадъчен материал са луковиците с диаметър от 4-6 см. Много едрите (с вдлъбнато дънце) цъфтят лошо и дават по-малко детки. Преди засаждането се премахва най-горната суха обвивка. Луковиците поникват бързо. Може да се ускори и като се подържат няколко дена във влажен пясък и перлит при температура 20-25ºС. Засаждат се от средата на април до юни. За да има непрекъснато цъфтящи гладиоли в градината ви, през лятото ги засадете в интервал от 10-15 дни на дълбочина 8-15 см в зависимост от големината на луковиците и свойствата на почвата. Засаждат се на разстояние 15-20 см вътре в реда. Дребните детки, които ще цъфтят на следващото лято, се засаждат по-гъсто и по-плитко.
Изискват за своето развитие редовна и умерена влага. На сухи и горещи места не се развиват добре и дават изкривени стъбла, дребни и изродено съцветени цветове. Не понасят изложените на вятър места. Те са взискателни и спрямо почвата. Най-подходящи за тях са наносните и влагоемни топли почви. Изискват за торенето угнил оборски тор и най-добре внесен в почвата през есента. По време на цъфтежа поливката е наложителна.
През октомври, когато листата зажълтеят, клубено-луковиците се изваждат, просушават се на проветриви места, след което се съхраняват в сухи помещения, където температурата не пада под 0ºС. по време на съхранението се правят проверки и загнилите луковици се отстраняват.
Гладиолите се използват за различни цели, тъй като от едно растение се получават отрязан цвят и посадъчен материал. За отрязан цвят се предпочитат сортовете с ярки, красиви багри.

Видове
Създадени са сортове с огромно разнообразие на багри – от снежнобели, всички багри на дъгата до тъмновиолетови, почти черни. Може да са с чисти тонове или с две багри. Гладиолите освен по багри се разделят и на няколко групи – в зависимост от размера на цвета:
Гигантски - с диаметър на цвета – над 14 см;
Едроцветни – с диаметър на цвета от 11 до 14 см
Средно цветни - с диаметър на цвета от 9 до 11 см
Дребно цветни - с диаметър на цвета от 6,6 до 9 см
Мини - с диаметър на цвета по-дребни от 6,5 см.
Също според срока на цъфтеж те се разделят на много ранни – започват да цъфтят преди 70 дни от засаждането; ранни – започват да цъфтят от 70-тия до 74-тия ден от засаждането; средно ранни – започват да цъфтят от 75-ти до 79-ти ден от засаждането; средни – започват да цъфтят от 80-тия до 84-тия ден от засаждането и късни – започват да цъфтят от 90-тия до 990тия ден от засаждането.
От селекционери и любители цветари са създадени голямо разнообразие от сортове, познати в целия свят. Най-старите сортове, познати у нас са:
Сан Суси: силно растящ, средноран. Блестящи тъмночервени цветове – големи, широко отворени. Има здрави цветоносни стъбла. Издържа на транспорт.
Оскар: наситено червени цветове. Средно ран сорт. От сортовете със снежнобяла окраска: lady Godiva, White Prosperiti, Bangladech.
Сортове с червена окраска: Tidelio, Espresso, Caracas, Traderhorn.
Сортове с оранжева окраска на цветовете: Peter Pedrs, Granada, Alfafa Rose Supreme.
Сорт със сини цветове: Madonna.
Сортове в лилави тонове на цветовете: Video, Nori bliue.
Сортове с преливащи два цвята (с по-тъмно или по-светло око): Extasy, Iester, Fiorentina, Mon Amour Stereo, Mademoiselle de Paris, Shocking, Pinkie, Margeret Rose.

Гладиолите – Gladiolus
8567
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Засаждайте гладиолите през няколко дни
Гладиолите - кога и как да ги садим
Ако луковиците на гладиолите изгниват, върховете на листата изсъхват
Болести по гладиолите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини