Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.08.2017 г.

Как най-лесно да се справим с мъхнатия бръмбар?

Мъхнатият бръмбар зимува като възрастно насекомо в почвата. Появява се много рано напролет най-напред по рано цъфтящите плевели (особено по глухарчето), а след това преминава по овощните дървета, по ягодоплодните култури, розата и шипката. Поврежда и ресите на лозата, цветовете на цъфналите пролетни цветя. Бръмбарите изяждат цветовете изцяло – венечните листа, плодника, тичинките. През нощта те се крият в почвата под буците пръст и други прикрития, също в неотворените още цветове. Особено активни са в топлите слънчеви дни. След прецъфтяване на овощните дървета бръмбарите преминават върху изкласилите житни растения, на които също изяждат цветовете.
Мъхнатият бръмбар има едно поколение годишно. Към края на май снася яйцата си в почвата, като предпочита такива богати на органични вещества. Ларвите се развиват в почвата като се хранят с младите коренчета на различни растения и с гниещи органични вещества. Бръмбарите се излюпват още същата година и остават в почвата до следващата пролет.
Борбата срещу този неприятел е много трудна. Един стари добре познат начин за борба е стръскване на дърветата рано сутрин и събиране и унищожаване на бръмбарите.
Бръмбарите се появяват по овощните дървета по време на цъфтежа, когато поради летежа на пчели и други полезни насекоми не се препоръчва пръскане с инсектициди. Срещу мъхнатия бръмбар са одобрени следните препарати: банкол 50ВП – 15 г, карантинен срок 20 дни, нуреле Д – 6 мл или терагард плюс – 6 мл с карантинен срок 28 дни, алфа комби 51, 25ЕК – 4 мл, пилот 48ЕК – 18 мл или маршал 25ЕК – 15 мл с карантинен срок 15 дни, карате 5ЕК – 3 мл или вазтак 100ЕК – 2 мл с карантинен срок 14 дни.
Дозата на препаратите е за 10 литра вода.
Да се пръска преди цветовете да са се отворили напълно, във фаза “бял бутон”, като се вземат необходимите предпазни мерки за опазване на пчелите. Да се спазват строго и санитарно-хигиенните правила.

Как най-лесно да се справим с мъхнатия бръмбар?
8460
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини