Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.08.2017 г.

Бамята (Abelmoschus esculentus)

Oбича високите температури и горещото време

Тя обича високите температури и горещото време. Семената й поникват при почвена температура над 15-16°С. Поради изключителната й топлолюбивост, сее се късно през пролетта – най-късно от всички пролетни зеленчукови култури и дава по-добри резултати в топлите райони, като Пловдивски, Пазарджишки, Великотърновски и др. В местата, където лятото е прохладно, тя не успява да се развие добре.
Светлолюбива е. Интензивното слънчево греене е много благоприятно за растежа й. Не понася засенчване.
Макар че е сухоустойчива, взискателна е към почвената влажност. При неполивни условия растенията остават дребни, дават слаби добиви и некачествени плодове. Оптимална е обаче сравнително по-ниската въздушна влажност – около 60 %. Но трябва да се има предвид, че при дълбока и добре разработена почва за лични нужди може да се отгледа и при неполивни условия.
Много взискателна към почвата. Предпочита дълбоки, влагоемни и плодородни черноземни и льосови почви, които се торят редовно с оборски тор. На тежки и студени почви с близка подпочвена вода дава ниски добиви.
Торенето с оборски тор и минерални торове осигурява получаването на богата и качествена продукция. През есента в почвата с дълбоката обработка се внасят 300-400 кг оборски тор и 4-5 кг обикновен суперфосфат на 100 кв. м. На по-леки почви се дават и по 2,5 – 3 кг калиев сулфат на 100 кв. м. През пролетта се тори с 2-3 кг амониева селитра на 100 кв. м, половината – със сеитбата, а другата половина се дава като подхранване по време на масовия цъфтеж.
Няма големи изисквания към предшественика. Много добре расте след култури, торени с оборски тор.
3-6-7 дневните не0загрубели плодове на бамята, които се използват за храна свежи, замразени, консервирани и сушени имат отлични диетични качества: съдържат много белтъчни вещества, витамини С – до 45 мг %, каротин (провитамин А), слизести вещества, ценни при лечението на язвената болест и гастрита. Зрелите семена на бамята се използват като заместител на кафето.
Сортовете бамя се различават по ранозрелост, както и по форма, едрина и окраска на плодовете. Известни са сортовете Лясковска и Пловдивска.
Лясковска има зелено, високо до 1,5 м стъбло с няколко разклонения. Цветовете са едри и жълти, а плодовете в техническа зрелост са тънки, 5-делни, зелени и дълги 5-7 см, загрубяващи бавно. Семената са доста едри, гладки и тъмнозелени. Сортът е средноран и високодобивен, с качествена продукция. Пловдивска, за разлика от сорта Лясковска, е със светлочервено, високо до 1 м стъбло, със светлочервени листа. Плодовете в техническа зрелост са дълги 4-5 см, по-дебели са от тези на Лясковска. Сортът успява по-рано от Лясковска, добивен е, но е по-слабо застъпен от Лясковска.
За отглеждане на бамята се избира място, добре огрявано от слънцето, за предпочитане с южно изложение, с дълбоко обработена, както и наторена, още от есента почва. До засяването, което е твърде късно, на това място се отглеждат ранни зеленчукови култури – спанак, салати, зелен лук и чесън, репички. След прибирането им мястото , ако е сухо, се полива, обработва се плитко и се набраздява на тирове, на разстояния 60-70 см. Време е да се сее, когато почвата се затопли трайно на 15-16°С, а въздушната температура е постоянно около 20°С – през май, в много от районите около и след средата на май. Прието е бамята да се засява, когато цъфне акацията. Семената се засяват ниско в откоса и от едната страна на тира, на гнезда, при разстояние между гнездата 30-40 см, по 3-4 семена в гнездо. Някъде сеят и така: в откоса се отваря браздичка и семената се изсяват в нея на разстояние 10-15 см.
Сее се и на двуредови високи ленти, при разстояние в лентата 40 см и между растенията в реда 15-20 см.
Дълбочината на засяване е 4-5 см.
Сеитбената норма е около 200 г семена на 100 кв. м.
При добра почвена влажност семената поникват след 10-15 дни.За да се ускори поникването, семената предварително се рътят. Поставят се в торбичка до 1/3 от обема й и се киснат във вода с температура 20-25°С за 8-12 часа. После накиснатите семена се разстилат на тънък слой в подходящ съд, покриват се с влажно зебло и се държат така при температура 20-25°С. От време на време се разбъркват, а зелето се поддържа постоянно влажно. Когато около 5 % от семената покажат кълнчета, рътенето се прекратява. Семената се проветряват и се изсяват обезателно не само в топла, но и във влажна почва; влагата се поддържа постоянна до поникването.
До поникването може да се образува почвена кора. Тя се разбива през “сляпа” копан, най-добре с гребло.
Когато младите растения поукрепнат, извършва се окопаване, за да се затопли почвата и да се унищожат плевелите. После се предвиждат 2-3 окопавания, подхранване с амониева селитра и напояване, без да се допуска засушаване, особено по време на формирането на завързите и изобщо през целия беритбен период.
Първите плодове ще бъдат откъснати около 60 дни след поникването, младите и крехки плодове ще се берат всеки ден или през ден-два до слани, а очакваният добив ще е 60-100 кг от 100 кв. м. При забавяне на беритбите плодовете бързо губят стопанските си качества: стават груби и влакнести.

Бамята (Abelmoschus esculentus)
7240
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини