Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.08.2017 г.

Как да избегнем напукването на кората на овошките и да ги излекуваме

Практика

sinor

Често на пръв поглед пукнатините по кората на овошките изглеждат безобидни, но ако не бъдат промити с воден разтвор на железен сулфат (зелен камък) и не ги покрием с овощарска замазка или с глина с кравешки тор, върху раната могат да се заселят гъби, които постепенно ще убият дървото. Напукани стволове пък се чупят при по-силни пориви на вятъра или под тежестта на реколтата.

Пуктанитините обикновено се появяват по кората на овошките заради неправилно поливане, когато почвата е прекалено влажна, което се случва при чести дъждове или поливания. Понякога това води до бързо загиване на дървото, тъй като в такъв случай често не само се напуква кората, но загиват и корените. Още по-бързо си отиват овошките, ако загние кореновата шийка – тогава дори силни дървета могат да си отидат за 2-3 дни.

 Пукнатини се появяват и след слънчеви изгаряния, обикновено от югозападната страна на дърветата – в този случай единствената защита е профилактичното белосване на ствола и основите на главните клони.

Какви други профилактични мерки могат да бъдат предприети? При засаждането на дръвчето е важно да не вкопаваме надълбоко кореновата шийка. Не си струва да се оформя градина в низина, както и на места близо до подпочвени води. Не трябва да се прекалява и с поливането на овошките – желателно е това да става до 2 пъти месечно и само в изключително сухи периоди този брой може да бъде надхвърлен. За сметка на това есенното поливане за запасяване с влага е необходимост, тъй като помага на дърветата да презимуват.

Освен това овошките трябва редовно да бъдат подхранвани, обрязвани и защитавани от слъневи изгаряния. През зимата стволът и основните клони може да се увият със зебло, което се практикува основно при младите дръвчета, тъй като белосването при тях е забранено и освен това така могат да бъдат опазени от зайци и мишки.

Не е добре и да се престараваме с влагането на азотни торове и непрегорял оборски тор, тъй като те понижават устойчивостта на овошките към студа и по този начин стимулират появата на пукнатини.

Ако обаче сме пропуснали част от профилактичните мерки или пукнатините са се появили въпреки прилагането им, те трябва да бъдат промити с 1 до 3-процентов разтвор на меден или железен сулфат (син или зелен камък) и бордолезов разтвор. Когато изсъхне, върху раната се полага овощарска замазка.

Пукнатините трябва да бъдат наблюдавани внимателно, тъй като при големи температурни колебания, особено през зимата, могат да се разширят и тогава трябва да бъдат обработени веднага. Щом раната започне да заздравява, се появява уплътняване, което предотвратява по-нататъшно напукване.

Освен това овошки с пукнатини по кората се нуждаят от специални грижи, с редовно подхранване през пролетта и началото на лятото.

Как да избегнем напукването на кората на овошките и да ги излекуваме
29690
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Кога трябва да се притесняваме от измръзване?
Колко студоустойчиви са овошките?
Февруари е време за актуализиране на варосването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини