Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.08.2017 г.

Време е да разсаждате целината

Ето и няколко думи за нейните особености

Целината е популярна и любима култура. Кореноплодната целина е богата на витамини, минерални соли, аминокиселини и етерични масла (до 100 мг % в листата). Дръжковата целина, която се отглежда за месестите, сочни държки, също съдържа много витамини и захари. Ароматните, сочни листа на лисната целина, които се използват свежи и сушени, са особено богати на витамините С, В1, В2, РР и др.
Целината е двугодишно растение – през първата година образува листа и кореноплоди, а през втората година – семена. Тя обича прохладното време и расте най-добре при 18-20°С. Отличава се със студоустойчивост и възрастните растения издържат до –8, -9°С. Поради тези качества не се бърза с прибирането й през есента: през хладните есенни дни тя расте интензивно, без да се страхува от понижението на температурите.
Отглежда се само при редовно напояване, тъй като е много влаголюбива. Когато е засушена, кореноплодите остават дребни и деформирани, а листата загрубяват и имат къси дръжки.
Големи са изискванията й към почвата. Подходящи за еня са структурите, песъчливо-глинести, влагозадържащи почви, богати с органични вещества. Особено благоприятно е торенето й с угнил оборски тор.
Трябва да се има предвид, че изтощава силно почвата, поради което на едно и също място се отглежда след 3-4 години.
Най-подходящите й предшественици са зеленчуковите култури, които се торят с оборски тор – домати, пипер, патладжан, краставици.
Мястото, определено за целината, се подготвя добре. През есента се наторява с угнил оборски тор и минерални торове и почвата се обработва дълбоко. До засаждането на целината, което става късно през пролетта, се отглеждат ранни предкултури, като спанак, зелен лук, салата и др. Преди разсаждането се оформят ниски лехи (фитарии), или се набраздява на 60 см между тировете.
Целината, засята през март, се разсажда към края на май – началото на юни, а тази, засята по-рано – през първата половина на май. Изобщо, използва се 60-70-дневен разсад.
Един ден преди разсаждането разсадът се полива, за да се извади по-лесно от разсадната леха. Част от листата и 1/3 от корените на извадения разсад се отрязват, за да се улеснят разсаждането и прихващането. Трябва да се засажда къс садило, обезателно на дълбочината, на която растенията са били в разсадната леха. По-дълбокото или по-плиткото засаждане влошава качеството на продукцията, особено на кореноплодите.
На ниските лехи – фитариите, разстоянията на засаждане на кореноплодите и дръжковата целина са 40 х 25 х 30 см. На тировете се разсажда от двете страни на всеки тир, сравнително по-близо до браздата, на същите разстояния.
Листната целина се засажда в ниската леха (фитарията) по-гъсто – 15 х 10 –12 см. През лятото част от растенията се проскубват за консумация и разстоянията стават 30 х 20-25 см.
Веднага след засаждането се полива с течаща вода. След няколко дни се препоръчва с по-малко количество вода – прави се “по-тънка” поливка.
По-късно грижите са: неколкократно окопаване – почвата се обработва внимателно, за да не се разкъсват корените; напояване – извършва се средно всяка седмица; двукратно подхранване с амониева селитра, приблизително с по 1,5 кг на 100 кв. м, едновременно с окопаването или напояването; почистване на долните застарели листа, през август. Избелването (“бланширането”) на дръжковата целина става към края на август и през септември, като растенията се загърлят постепенно за около 15 дни с влажна и рохкава почва. Избелват се само толкова растения, колкото ще бъдат използвани.
Вече през късната есен се очакват основните добиви от целина: кореноплодна целина – 200-250 кг кореноплоди от 100 кв. м; дръжкова целина – около 80 кг “бланширани” дръжки от 100 кв. м; листна целина – 1000-1200 връзки от 100 кв. м.

Време е да разсаждате целината
4938
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Съвети за сполучливо разсаждане
Тече и вписването на тютюнопроизводителите в регистъра за 2019 година
Започна разсаждането на тютюна
Практика
Стигате до пикиране на разсада – доверете се на майсторите!
Важно за градинаря
Защо някои разсади не трябва да се пикират
През юли трябва да разсадите корените на цветното зеле
Качествения разсад е важно условие за пълна градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини