Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.08.2017 г.

Граховият зърнояд

Граховият зърнояд е добре познат опасен неприятел на граха, разпространен в цялата страна. Напада само граха. Той е дребно бръмбарче (4-5 мм дължина), със сиво-черно тяло, изпъстрено с бели петна и сиви космици.
Зимува като бръмбарче в складовете, на полето в опадалите семена, в растителните отпадъци, под кората на дърветата. През пролетта, втората половина на април и началото на май бръмбарите напускат зимните си убежища и преминават по цветовете на различни плевелни растения. По-късно се преселват върху цветовете на граха. През втората половина на май и началото на юни оплодените женски снасят оранжево-жълти яйца по съвсем младите оформящи се шушулки. Излюпените ларви пробиват стените на шушулките и навлизат в зърната, само по една ларва в зърно. Ларвите са кремаво-жълти, без крака, сбърчени, 5-6 мл дълги. Развитието на ларвата протича изцяло в зърното и продължава 40-42 дни. Напълно израсналата ларва какавидира също в зърното. След 10-14 дни се излюпват младите бръмбари, които остават в зърната или излитат в помещенията, в които се съхранява грахът или отиват в други зимни убежища.
Ларвите изяждат голяма част от съдържанието на зърната. Повредените зърна не покълват. Нападнатите зърна отначало трудно могат а се различат външно по входните отвори, които трудно се забелязват като черни точици по кожицата на зърната.По-късно обаче зърната се разпознават външно много лесно по едно кръгло прозорче, което ларвата преди да какавидира прави по обвивката на зърното.
Да се употребява само здрав посевен материал. Подбраните за посев семена да се потопяват във вода, при което повредените зърна изплават отгоре и се отделят. Грахът да се прибира и овършава навреме, отпадъците да се събират и унищожават. Да се направи изораване или прекопаване на почвата.
Застрашените грахови посеви да се напръскат непосредствено след завързване на първите шушулки с един от следните препарати, дадени в доза за 10 литра вода: актелик 50ЕК – 15 мл, децис 2,5ЕК – 4 мл, карантинен срок 7 дни, суми алфа 5ЕК – 2,5 мл, карантинен срок 15 дни, банкол 50ВП – 15 г, карантинен срок 20 дни.
Лещата се напада от лещения зърнояд. Той се появява по същото време и вреди по същия начин. Борбата се извежда като при граховия зърнояд.

Граховият зърнояд
7531
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Граховият зърнояд
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини