Начало » Новини » Страната
17.08.2017 г.

Годишно фонд Земеделие заделя половин милион лева по съдебни дела, спечелени от фермерите

От ведомството обаче не дават никакви конкретни данни по кои доплащания са и колко производители ще ги получат

На последното заседание на управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ беше утвърден бюджет от цели 500 хиляди лева, необходими за изплащането на искове по различни дела, спечелени от земеделски производители при изплащането на средства по схемите за национални доплащания от предходни кампании. Сумата от половин милион е направо стряскаща, затова и Синор.БГ отправи запитване до ДФЗ точно за кои национални доплащания става въпрос, колко са производителите, спечелили делата, и от кои региони.

На нито един от тези въпроси не беше даден конкретен отговор, но затова пък ни информираха за европейското законодателство, което изобщо не е тема на питането. Публикуваме пълния отговор без редакционна намеса, като единственият ни коментар по темата е свързан с въпроса защо администрацията допуска всяка година грешки за половин милион лева и всяка година тези грешки са за сметка на държавния бюджет?

Ето и пълният текст на отговора.

„Държавите, които прилагат Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), могат да предоставят преходна национална помощ за периода 2015-2020 г. Преходна национална помощ може да бъде отпусната само за секторите, на които през 2013 г. са давани национални доплащания. Параметрите на преходната национална помощ са идентични на схемите за национални доплащания за площ, за брой животни и за тютюн, приложени в България през 2013 г. Целта на преходната национална помощ е да приближи нивото на подкрепа на българските производители с останалите държави-членки и да повиши конкурентоспособността им, да предостави възможност за последователност в политиката и подпомагане с максимална продължителност с национални средства на сектор „Тютюн”, да осигури допълнително подпомагане на говедовъдството и отглеждането на овце и кози. Прилагането на схемите на преходната национална помощ изисква осъществяването на ежегодна нотификация до Европейската комисия и се финансира от националния бюджет.

След приключване на оторизациите за дадена кампания се издават Уведомителни писма, които в законоустановения срок могат да се обжалват пред МЗХГ и Административен съд, и писма от изпълнителния директор на БАБХ за извършени корекции по отношения на заявените животни,  които касаят стари кампании. В случай, че Уведомителните писма бъдат отменени и съответния орган даде указания за преизчисляване на заявленията, ДФЗ е длъжна да се съобрази и да изпълни дадените указания, което от своя страна води до доплащане или изплащане на субсидиите за съответните кампании.

Когато за съответната кампания има заявени схеми, които се финансират от бюджета, това от своя страна води до необходимост от наличието на финансов ресурс за покриване на плащанията от националния бюджет. За тази цел на Управителен съвет на ДФЗ  се утвърждава финансов ресурс, част от който да покрива вече установените доплащания или изплащания на влезлите в сила съдебни решения, заповеди на МЗХГ и БАБХ, а останалата част се оставя като резерв за покриване на нови плащания или доплащания от националния бюджет от същия характер в оперативен порядък, без да се изчаква свикване на управителен съвет.

Финансовият ресурс за тях се осигурява по линия на средствата по § 43-00 „Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия” по бюджета на ДФ „Земеделие“ приет със Закона за бюджета на Република България за 2017 г.“

Годишно фонд Земеделие заделя половин милион лева по съдебни дела, спечелени от фермерите
9063
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Обновена
Кога ще се платят парите за необлагодетелстваните райони (НР)
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
ДФЗ одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици
Информация
Окончателният допустим слой на площите е обнародван, обжалващите да се обадят в ДФЗ
ДФЗ
Пуснати са 154 милиона лева преразпределително плащане за първите 300 декара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини