Начало » Хоби земеделие » Цветарство
17.08.2017 г.

Как да излекуваме луковиците от лалета, нарциси, зюмбюли, които загниват в почвата?

Загниването на луковиците на лалетата, нарцисите и зюмбюлите в почвата по време на вегетацията най-често се дължи на развитието на болестта сиво гниене, причинено от гъбата Botrytis или на фузарийното гниене, причинено от гъбата Fusarium.
При сивото гниене загниването на луковиците обикновено започва от връхната част, по-късно се разпространява по цялата луковица. Под външните люспи се появяват жълто-кафяви хлътнали петна. Засегнатите тъкани потъмняват и омекват. Луковиците загиват напълно. По тях се образуват черни склероции – плодните тела на гъбата и сив налеп от спори.
По листата, цветовете и стъблата на болните растения се появяват сиво-кафяви дребни петна, с по-светъл център, които се разрастват. Надземните части се деформират и загиват. От стъблото гъбата прониква в луковицата. Болестта се развива по-силно при хладно и влажно време. Гъбата се запазва като мицел и склероции в почвата и в растителните отпадъци. Болестта се пренася и със спори от болни растения.
Болните растения трябва да се изскубват и унищожават. Пръска се със следните препарати: сумилекс 50ВП – 20 г, топсин М70ВП – 10 г с карантинен срок 14 дни за 10 литра вода.
За опазване на здравите луковици се препоръчват 2-3 обилни поливки през 7-8 дни (5-6 до 10 литра разтвор за кв. м) със същите препарати и дози.
Фузарийното гниене е също опасна и често срещана болест по луковичните цветя. Причинява се от почвената гъба Fusarium, която прониква в корените и се развива в проводящите съдове. Гниенето на луковиците започва от дънцето. Корените изгниват. По дънцето на луковиците и между люспите се образува воднист розов налеп от спорите на гъбата. Засегнатите тъкани омекват и покафеняват.
Болните растения изостават. Листата пожълтяват, цветовете не се развиват и се деформират. Растенията загиват.
За опазване на здравите луковици се препоръчват поливки с един от препаратите: дитан М45 – 40 г, топсин М70ВП – 15 г, проплант 722СЛ – 10 мл за 10 литра вода.
За луковиците на зюмбюла се среща болестта меко бактерийно гниене, причинено от бактерията Eruinia carotovara. Развитието на гниенето започва от дънцето и се разширява нагоре към цветното стъбло. Луковиците омекват, люспите пожълтяват и от тях се отделя неприятна миризма и обилно смолотечение.
По листата и цветните бутони на растенията се появяват воднисти петна, които пожълтяват. Листата и цветните дръжки омекват и много лесно се издърпват. Растенията загиват.
Предпазни поливки с купроцин супер – 40 г за 10 литра вода.
В много случаи гниене се появява, когато се засаждат слабо заразени луковици, по които не могат да се забележат признаците на болестта и те изглеждат външно видимо здрави. Също така при засаждане на здрави луковици в заразена почва.
Причинителите на болестите проникват в луковиците през механически наранявания, повреди от насекоми и др.
Изгниването на луковиците в почвата може да се дължи и на опасните неприятели на тези цветя – голяма и малка нарцисови мухи. Техните ларви се развиват в луковиците и ги унищожават.

Как да излекуваме луковиците от лалета, нарциси, зюмбюли, които загниват в почвата?
22737
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини