Начало » Хоби земеделие » Цветарство
17.08.2017 г.

Хаберанията е сред най-красивите орхидеи

Спокойно може да се отглежда и навън

Хабенарията (Habenaria) е изключително чаровна красавица, затова интересът към нея е все по-голям. Тя представлява сравнително трудна за отглеждане охридея, но за сметка на това може да вирее освен в саксии и на открито. Точното й име е H. radiata и е един от 600-те вида отнасящи се към този род. Това са орхидеи от типа “земни” и растат в Южна Америка, Африка и Азия, в районите с умерен и тропически климат. Тъй като до Европа е достигнала предимно от Япония, някои любители я наричат “японка”. Много по красиво е странното име “бяла чапла”, защото разтворените цветове удивително наподобяват чапла в полет.

Образува грудки
В почвата хабенарията образува сочни грудки и месести корени. От тях излизат приосновни елиптично удължени листа, които живеят само един сезон. Цветоносното стъбло достига до 40 см. Завършва със съцветие, което може да има от 1 до 10 цвята. Те са бели до много бледо сини с бисерен блясък. Формата им е рядко срещаща се – венчелистчетата са подредени в една плоскост, като едното е заоблено, удължено, а отстрани се разперват други две с насечена като на реснички периферия. Цъфтежът продължава почти през цялото лято.
Любопитен е фактът, че при наличие на подходящи насекоми цветовете може да бъдат опрашени и да образуват семена. Тогава прецъфтяват бързо. Ако обаче не се стигне до опрашване, те са свежи около 30 дни. След като прецъфти, и запаси луковицата с резервни хранителни вещества, надземната част умира. Луковицата остава да презимува в състояние на относителен покой.

Обича сянка и влага
За да се развиват добре, растенията трябва да са на осветено място, в лека полусянка. Почвата да е богата на хранителни вещества, със слабо кисела реакция. Влажността е задължителна. Температурата през вегетацията трябва да е в границите от 20 до 30 градуса. Препоръчва се хабенарията да се отглежда на открито. Грудките трябва да презимуват при умерено влажен въздух или в песъчлива смес за да не изсъхнат и при температура около 15С. Напролет, когато премине опасността от слани, се засаждат на открито. Почвата трябва да е торфено-песъчлива, богата на въздух и винаги умерено влажна. Разстоянията зависят от едрината на луковичките и са от 10 х 10 до 20 х 20 см. Избира се полусенчесто място, където въздушната влажност да е равномерна и висока. Ако това условие липсва, през вегетацията освен да поливатередовно, ще трябва периодично и да пулверизирате.

Можете да използвате и семена
Освен чрез луковички, хабенарията се размножава и чрез семена. Те много бързо губят кълняемостта си. Този метод се затруднява и от факта, че за да поникнат, в субстрата трябва да има налични специални бактерии, които се развиват само в сфагновият мъх.
Ако не разполагате с градина, вие можете за засадите тази рядка орхидея в саксии или сандъчета и с нея да украсите балкони, тераси, веранди.

Хаберанията е сред най-красивите орхидеи
8792
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини