Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.08.2017 г.

Месестият пащърнак

Пащърнакът е двугодишно растение, което през първата година образува месест корен, а през втората - цветоносно стъбло. Разпространението му е ограничено, тъй като се използва само като подправка, заради приятния аромат и сладникав вкус. По своята хранителна стойност не отстъпва на другите кореноплодни зеленчуци. Той е една от най-студоустойчивите и мразоустойчиви култури. Отглеждането му е лесно. Не предявява претенции към околната среда. Успешно се развива на всякакви почви, стига да са добре обработени, рохкави, с достатъчно мощен орен пласт, отговарящ на дължината на кореноплода. По отношение на влагата в почвата и въздуха изискванията му са по-малки от моркова. Не понася високи подпочвени води.
Отглежда се чрез засяване направо на постоянно място, рано през пролетта. Есенното засяване не е за препоръчване, понеже голям брой от растенията стрелкуват още през първата гадина. Оптималната температура за растежа и развитието му е 15 - 20С. Най-подходящ начин за сеитбата му е редовия на 25-30 см. За 100 кв. м площ са необходими 50-60 г семена. Те трябва да бъдат пресни, защото много бързо губят кълняемостта си. Поникването им е бавно – до 2-3 седмици след сеитбата. Започват да прорастват още при температури 2-3С, а кълновете издържат отрицателни температури до -5С. След поникването се прорежда на разстояния 5-7 см между растенията. Грижите през вегетацията са както при моркова, но понася по-добре засушаванията. Извършват се 1-2 окопавания, съчетани с подхранване с амониева селитра и поливане при нужда.
Кореноплодите се вадят късно през есента – октомври, ноември, като предварително се орязват листата до челата. Съхраняват се в ровник или изба, както морковите, но без слоеве пясък по между им. Челата се поставят навън и се покриват отгоре и отстрани с влажен пясък или лека почва. Притежават дълъг период на съхранение.
Сортовата разновидност е изключително малка – Софийски кръгъл, Дълъг бял и Студент.

Месестият пащърнак
2598
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини