Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.08.2017 г.

Как да си произведем посадъчен материал за ягоди

Ягодата е многогодишно растени, размножаващо се по вегетативен начин. Посадъчният материал се произвежда в специални насаждения, наречени маточни. За създаването им се използват едногодишни здрави растения, като се обръща особено внимание на вирусните и микоплазмени болести. Те понижават жизнеността на растенията и намаляват добивите. За оздравяване на ягодовите растения от вирусни болести се прилага обикновено терапия и размножаване по метода на тъканните култури. В специални изолирани съоръжения се произвежда оздравен изходне посадъчен материал. От този материал чрез преразмножаване на открито се получават суперелитни растения. Тези насаждения се създават на площи, отдалечени на 5 км от други ягоди, за да се избегне повторното заразяване на вече оздравения посадъчен материал. Засаждането се извършва квадратно гнездово на разстояние 2,5-3 м между квадратите и 1 м между растенията в квадрата. Това позволява при установяване на пимеси и болни растения да се унищожат само отделни квадрати, без да се бракува цялото насаждение. При сортовете с по-слаба размножителна способност (Горела, Зенга зенгана и др.) в средата на квадрата се засажда допълнително още едно растение. На следващата година суперелитни растения се засаждат на нова площ, отдалечена на 3 км за да се получи елитен разсад. В елитните насаждения разстоянията между квадратите е 140-180 см, а между растенията в квадрата е 50-60 см. През следващата година чрез засаждане на елитни растения на нова площ ,отстояща на 1,5 км от други ягодови насаждения се получава посадъчен ягодов материал първо размножаване. Разстоянието за засаждане на растенията са както при елитните насаждения.
За по-малки ягодови насаждения (за лични нужди) може да се подходи както при насажденията от първо размножение.
В маточните насаждения растенията се засаждат наесен, рано напролет илипрез лятото и се използват една година. За пролетон и лятно засаждане разсадът се съхранява в хладилник. Прилагането на висока технология е задължително условие за производство на повече и по-доброкачествен разсад. През 10-15 дни се пръска срещу ягодова листна въшка – преносител на вирусните болести. Произведеният разсад (50000-70000 растения на декар) с получава през есента в различни срокове. Предназначеният за есенно засаждане се изважда обикновено през първата половина на септември, а предназначеният за хладилно съхранение – от края на октомври до края на ноември. Растенията се обезлистват, почистват се от почвата, измиват се и се поставят в полиетиленови торби, които плътно се затварят. Съхраняват се при температура -2ºС.
Трябва да се използва качествен посадъчен материал: добре развит брадест корен; 3бр. здрави листа на къси и дебели дръжки; добре развита сърцевидна пъпка.

Как да си произведем посадъчен материал за ягоди
23062
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Колко често трябва да се обновяват семената за картофи?
Нормативни промени
Сортоизпитването при овошките ще бъде само за различимост, без опити за доказване на качества
Науката в земеделието
Какво е елитен картоф и какви са неговите предимства?
Полезни съвети
Как да не допуснем тазгодишните болести по чесъна да го поразят и догодина
Засаждането на дървета и храсти има тънкости
Как да обагрим градината
Има начин да познаете качествените дръвчета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини