Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.08.2017 г.
Как да храним кокошките, за да носят повече
Полезни съвети
Как да храним кокошките, за да носят повече

Кокошките вероятно са най-популярните птици сред фермерите – едни ги гледат за месо, а други зрадиа яйцата. Именно последните веднага стават неспокойни, ако усетят, че птиците са започнали да снасят по-рядко, и започват се питат как да отстранят проблема, че и да не допускат да се повтори в бъдеще.

По принцип върху качеството на яйцата и честотата на снасяне влияят фактори като времето, годишният сезон и инстинктът за съхранение на кокошките, върху които фермерите нямат възможност да въздействат. Важно е също така при какви условия се отглеждат кокошките, възрастта и здравословното състояние и храненето им, като в това отношение има възможност за известни корекции. Тук ще разгледаме по-подробно как можем да променим хранителния режим, за да увеличим честотата на снасяне на яйца.

Учените често препоръчват птиците да бъдат хранени в строго фиксирани отрязъци от денонощието, при това с определени дози, тъй като количеството и качеството на яйцата се влошават с най-бързо темпо при нередовно хранене. За избягване на разреждането в снасянето на яйца фермерите трябва да се придържат към следния режим на хранене на кокошките:

1. Първото хранене се прави веднага след събуждането на кокошките. За закуска можете да им предлагате както влажни смеси от варени картофи и смляно зърно, така и кухненски отпадъци със сол или счукано зърно със стрити на прах яйчни черупки. През зимата, когато слънцето се показва по-късно, кокошките могат да бъдат нахранени за пръв път за деня и на изкуствено осветление.

2. Вечерното хранене се извършва час преди птиците да се настанят за спане. За вечеря на кокошките се слагат цели зърна, редувайки сортовете за разнообразие.

Яйцата на кокошките са с високо качество и в голямо количество, ако храната им съдържа протеини, въглехидрати, мазнини, минерални соли и витамини. Затова е важно да се следи внимателно нейният състав.

Препоръчва се също така тя да бъде приготвяна предварително с използване на методите на ферментация, стриване и покълване. За ферментацията в дажбите за вечерта се добавя разтворена мая, която трябва да престои 7 часа, а покълването се прилага спрямо зърната на пшеницата, овеса или ечемика.

4741
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Подпомагане се очаква да получат над 10 000 земеделски стопани
Държавен фонд „Земеделие“ започна изплащането на средства по мярка 12 „Плащания по Натура 2000“
Практика
Как да избегнем напукването на кората на овошките и да ги излекуваме
Очакват се плащания за 1 648 заявления по пчеларската програма
Месопреработватели искат отмяна на веганската луканка
Само във Варненско са затворени 13 мърляви ресторанта и капанчета
Как празникът на Варна беше отбелязан в аквариума към Института по рибни ресурси
Свързани материали
Виж
Кой ще следи дали кокошките в личните дворове са 50 вместо 100
Полезни съвети
Кога черупките на кокошите яйца стават прекалено тънки и как да го избегнем
И това го има
Канадска ферма дава кокошки под наем
Подобреното хранене на кокошките е увеличило полезността на яйцата за човешкото здраве
Служба за съвети в земеделието
Как може да се кандидатства за стартова помощ с ферма от хиляда кокошки
След редактиране на генома
Японски кокошки вече снасят яйца, безвредни за алергичните към тях
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    Агровестник /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам