Начало » Новини » Страната
11.08.2017 г.

Одобрени са указанията за намаления акциз върху газьола

Фонд Земеделие

sinor

На последното си заседание, проведено на 9 август, управителният съвет на фонд „Земеделие“ одобри указанията, по които ще се прилага схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ за 2017 г.“ По Закона за подпомагане на земеделските производителите тази помощ се плаща на фермерите от сферата на растениевъдството и животновъдство, като държавата покрива част от акциза върху газьола, използван на полето и в механизираните сейности в първичното селскостопанско производство.

През 2016 г. по схемата са подадени 7 468 заявления за подпомагане. На земеделските стопани е възстановена сума в размер над 82 млн. лв. (близо 71 млн. лева през 2016 г. и над 11 млн. през 2017 г.).

За да се включат в схемата, стопаните трябва да са вписани в регистъра по чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители, като покажат заверена регистрационна карта (по Наредба № 3/1999 г.) не само за годината на кандидатстване, но и за предходната стопанска година.

Кандидатите трябва още да имат и валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ.

Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Заявлението се подава в Общинските служби по земеделие към Областните дирекции „Земеделие" по регистрация на физическите лица и по адрес на управление на юридическите лица в срок, определен със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Към заявлението за подпомагане се прилагат копия от фактурите за закупено гориво и други документи съгласно утвърдения образец. След приема на документи са предвидени проверки на фактурите от страна на Националната агенция за приходите. Помощта ще бъде изплащана на земеделските стопани от Агенция „Митници" чрез фонд „Земеделие".

В Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. е разписано, че общият размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола, използван от тях в първично селскостопанско производство, не може да надвишава 84 млн. лв.

Контролът по схемата за намаления акциз върху газьола се осъществява от МЗХГ, ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция, Агенция „Митници" и НАП.

Според законовите промени земеделски стопани, които в нарушение на закона получат отстъпка от стойността на акциза върху газьола, се наказват с глоба от 2 хил. лв. до 5 хил лв. за фермери 5 хил. до 10 хил. лв. за фирми, кооперации и други юридически лица.

Одобрени са указанията за намаления акциз върху газьола
12632
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Франция е най-големия консуматор на гориво в земеделието
Одобрени са промени в Закона за акцизите и данъчните складове
И електронните цигари ще бъдат облагани с акциз
Фермерите ще получат по 0,41 лв. отстъпка от акциза за литър газьол
Обещано!
ДФЗ прави първите плащанията по интервенциите на директните плащания за Кампания 2023
Министерство на земеделието и храните
От 28 август се подават заявления за помощта за газьола
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини