Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.08.2017 г.

Подхранване на зеленчуците, овошките и цветята с яйчни черупки

Практика

sinor

Кокошите яйца са сред най-разпространените и най-често употребяваните продукти във всяко семейство. Вместо обаче да изхвърляме черупките, можем да ги използваме за подхранване на всякакви растения в градината, тъй като съдържат лесно усвоим калциев карбонат, калий, силиций, матнезий, фосфор и още около 20 елемента от Менделеевата таблица. Подхранването с яйчни черупки се отразяват благотворно най-вече на морковите, кромида, салатите, цветята, вишните и френското грозде.

При събирането и съхраняването на черупките от яйцата трябва да се придържаме към някои задължителни действия, в противен случай те бързо ще станат неизползваеми. Върху черупките не трябва да остават видими следи от белтък, като за тази цел те се изплакват задължително от вътрешната страна. Черупките се държат в картонена кутия, като преди това задължително се изсушават на въздух.

За да можем да използваме черупките в градината, те трябва да бъдат предварително стрити или с тях да бъде приготвена настойка. За стриване може да се използва месомелачка, кафемелачка или обикновено чукче. Полученият по този начин прах се влага в почвата, за да бъде понижена нейната киселинност, както и за подхранавне на растенията. Ако почвата е с висока киселинност, на квадратен метър се влага килограм прах и яйчни черупки.

Разбира се, за понижаване на киселинността на почвата в цялата градина трудно ще успеем да съберем достатъчно черупки, затова най-често прахът от тях се влага директно в дупките преди засаждането на зеленчуците или цветята. При прекопаване на почвата в градината през есента пък яйчните черупки могат да бъдат вложени и на по-големи парчета, като по този начин ще помогнат за защита на корените на овошките от гризачи.

За подхранване на растенията най-удобно е да се използва настойка от черупките на яйцата. За тази цел се пълни буркан с черупки, залива се с вряла вода и се оставя да кисне похлупен за седмица. Настойката придобива неприятна миризма и помътнява, но това само показва, че става готова за употреба. За пръскане получената настойка се разрежда във вода в съотношение 1 към 3.

За да бъде избегната неприятната миризма, настойката може да се приготви и по друг начин. Яйчните черупки предварително се стриват на прах, сипват се в буркан и се заливат с топла вода, като се оставят да киснате едно денонощие. На 3 литра вода е нужен половин килограм прах от яйчни черупки. Получената настойка се прецежда, като не е необходимо да бъде разреждана допълнително, а прецеденият прах се залива отново с топла вода за повторно използване.

Подхранване на зеленчуците, овошките и цветята с яйчни черупки
21925
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Някои растения не харесват подхранване с яйчени черупки
Полезни съвети
Яйчните черупки ще подхранят доматите и чушките с калций
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини