Начало » Важно за фермера » Пчеларство
06.08.2017 г.

Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето 2

Чужд опит

Продължение на материала от 3 юли

Сръбският пчелар е приспособил начина си на работа към условията за паша в района, където е пчелинът. Не практикува подвижно пчеларство, като след акациевата паша идва цъфтежът на аморфата и общо продължава 20-25 дни. Този начин на работа може да се използва в райони, в които има само една акациева паша, но и там, където се практикува подвижно пчеларство за втора акациева или друга по-късна паша.

Всички пчелни семейства, които ще участват в първата акациева паша, имат по два корпуса. До времето за уеднаквяване – а това са 20-15 дни преди началото на пашата – поне веднъж прави размяна на корпусите. Вдига долния корпус, а горния, в който  е пилото, го сваля долу. В този корпус тогава има 8 пити с пило и две пити с мед и прашец от двете страни. След това разместване майката отива в горния корпус и бързо започва да снася яйца.

Начин за подреждане на питите в гнездото преди пашата

Най-важната работа, която извършва при своя метод, е 1-2 дни преди цъфтежа на акацията. Тогава в Л/Р кошерите има поне 12 пити с пило на различна възраст. Вдига горния корпус, като в него най-често е майката. От долния корпус изважда 5 пити с пило и в него остават 3 пити с пило. Тогава намира майката в горния корпус и заедно с питата я слага в долния. Сега в този долен корпус има 4 пити с пило и 2 с прашец и мед от двете страни. Остава място за 4 пити, където слага рамки с основи за градеж. Върху така подредения плодник слага ханеманова решетка и отгоре първия корпус за мед. В него има 3 пити със запечатано пило или с пило, което се излюпва, а останалото място попълва с изградени пити или основи. Върху този корпус слага втори корпус за мед. Питите с пило в първия корпус постепенно ще се освобождават, а пчелите ще ги пълнят с нектар. В плодника бързо ще изградят восъчните основи. Пчелите ще ги запълнят с нектар и така по-малко пити ще останат свободни, където майката да снася. Майката е ограничена да снася върху 4 пити.

Летящите пчели, когато се върнат от паша в така формираното семейство, ще засилят кошера, защото в него няма да има много пило за отглеждане. Така че и младите пчели ще ходят на паша и ще преработват нектара. Силата на така сформирното пчелно семейство е голяма и за кратко време ще донесат задоволително количество нектар.

По този начин от всяко действащо семейство може да се създаде новосформирано семейство. Това е всичко.

След изваждането на меда от акацията, или след подвижното пчеларство – а това е края на юни – времето за роене вече е минало. Майката не е имала достатъчно място за снасяне, каквато е била и целта. Младите пчели са изграждали питите в плодника и първия корпус за мед, занимавали са се с приемане и преработване на нектара и запечатване на зрелия мед. В корпуса за мед над плодника има празно пространство над пилото в плодника и не се създават условия за роене. Постепенно част от питите в плодника се освобождават от меда чрез пренасяне в магазина или за храна на пилото. Пчелите са били непрекъснато ангажирани. Някой беше казал: “пчелите са като децата, ако нямат работа, вършат глупости“, припомня сръбският пчелар. При този начин на работа пчелите изграждат само работнически килийки върху рамките  с основи.

След акациевата паша и аморфата той сваля ханемановата решетка, защото вече няма големи интензивни паши. Действащите пчелни семейства без външна намеса постепенно се засилват и са в състояние да си съберат храна за зимата.

За онези, които практикуват подвижно пчеларство, пчеларят смята, че ханемановата решетка трябва да остане над плодника, а на мястото на изцентрофугираните пити в плодника трябва да се сложат празни пити. Случва се накрая на медосбора майката да снесе 7-8 пити с пило  и така е при него, защото в района, в който практикува, се съединяват две паши, но вече няма опасност от роене. Признава, че понякога някое пчелно семейство се рои, но това става рядко. Причината най-вероятно е да е сбъркал при подреждане на питите в семейството. Пчелите никога не грешат, категоричен е пчеларят.

Засилване на пчелните семейства, които ще участват в подвижно пчеларство, се прави от новообразуваните семейства, за които ще стане въпрос по-късно.

Той напомня, че по-голяма част от корпусите имат пробит отвор ф 18 мм, който служи за помощна прелка. Този отвор отваря през пролетта, когато пчелите започнат да излизат навън. Така те свикват да го ползват и по време на медосбора не преминават през ханемановата решетка. Заради тази роля отворът на втория корпус, който е отворен от ранна пролет, се използва и от търтеите, които при сформирането на пчелните семейства за пашата са прехвърлени заедно с пилото в корпуса за мед. Ако не беше този отвор, те щяха да бъдат “затворени“ до изваждането на меда. Също така този отвор на първия корпус за мед служи за проветряване и изпаряване на излишната влага в нектара, което спомага за по-бързото узряване на меда.

При случаите, когато се сменят корпусите, пчеларят затваря единия корпус, а другия отваря, защото пчелите са свикнали с този отвор и го използват интензивно. Редовно се случва 2-3 пити, които са зад отвора, да остават празни. Тези пити пчелите ще залеят, когато корпусите си сменят местата и пред рамките няма отвор. Отворите на прелките затваря с парче гъба, което е лесно и ефикасно за през зимата ...

(Следва продължение с начина на създаване на нови пчелни семейства с отделените пити пило)

Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето 2
15901
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Чужд опит
Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето 3
Чужд опит
Как да бъдат примирени противоположностите като силното пчелно семейство и роенето
За предотвратяване на кражбите между пчелните семейства
Просто и ефективно решение
От Пчеларски вестник
ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО И ЗИМАТА
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини