Начало » Пазари » Зърно
06.08.2017 г.

Дъждовете по жътва в Германия правят голяма част от пшеницата годна само за фураж

Горещото и сухо време през юни доведе до понижаване на теглото на зърната и влошаване на качеството

Голяма част от реколтата от пшеница в Германия вероятно ще става само за фураж за животните, тъй като силните дъждове по време на жътвата, както и сушата и жегите през юни свалиха качеството на зърнената култура във втория по големина производител в Европейския съюз, съобщи „Блуумбърг”. Германия произвежда много пшеница с високо съдържавие на протеин, необходима за хлебопекарния бранш в страната. Няколко дъждовни седмици по време на събиране на реколтата обаче означават, че голяма част от нея няма да бъде годна за производство на хлебни изделия и ще се използва за храна на животните.

„Качеството на пшеницата до момента е по-лошо от миналогодишното, както и от това на ожънатата през 2015 г.”, заяви Бернар Чила, анализатор в Agravis Raiffeisen AG, която е сред силните компании, ангажирани в прибирането на реколтата в Германия. Оценки на нейни експерти и изследвания на базираната в Бон Agricultural Market Information Co. сочат, че до 40% от цялата пшеница, която ще бъде прибрана през тази година, ще бъде използвана за фураж за животните. Обикновено тя е с по-малко тегло на зърната, по-ниско съдържание на белтъчини и по-ниско качество, затова хлябът, приготвян от нея, не бухва добре при изпичането. А причината за лошото качество се крие в горещото и сухо време през юни.

Според Мирослав Марчиняк, консултант в базираната в полската столица Варшава компания InfoGrain, производителите на фуражи вече забавят покупките на пшеница, тъй като на пазара излиза все повече зърно с фуражно качество и това води до понижаване на цените, което кара фермерите да задържат продажбите на реколтата в очакване на по-добри оферти от купувачите. „Очакваме много повече фуражно зърно с по-ниско качество”, подкрепя го Венке фон Шенк, анализатор в Agricultural Market Information.

Същевременно сушата в Северна Америка също доведе до спад на количествата пшеница с високо съдържание на протеин, увеличевайки търсенето на висококачествено зърно. Търговията с нея върви при „значителни” премии в сравнение с тази с фуражната пшеница, изтъква Наталия Скуратович, търговец на зърно от Кьолн.

През тази година германските фермери подобно на повечето им европейски колеги се сблъскаха с всички капризи на природата. Първоначално в много райони имаше недостиг на валежи през зимата, след това настъпи продължителон пролетно застудяване, което през юни се смени със суша. През юли обаче в страната започна да вали и дъждовете продължиха и през август. Те най-вероятно ще продължат още 2 седмици, се посочва в доклад на AgResource.

В най-голяма степен пострада централната част на страната, която е сред значимите производители на пшеница. Нестабилното дъждовно време забави жътвата и фермерите се оказаха в сложно положение. Влажното време увеличи риска от микотоксини, а в много полета пшеницата полегна. В северна Германия дъждовете прекъснаха напълно жътвата и засега там е прибрана едва 5% от пшеницата. „Непрекъснато вали. Трудно е да изкараме комбайните в полето, затова липсва реален напредък”, заяви Франк Декерт, търговец в Ceravis. Там още има масиви, в които пшеницата не е узряла, а това означава, че щетите за реколтата може и да бъдат избегнати, смята Декерт. Ако реколтата в северна Германия се окаже добра, производството може да надхвърли миналогодишното.

Според Фон Шенк времето през следващите 2 седмици ще определи и количествата пшеница, които ще могат да бъдат насочени за износ. При най-лошия вариант доставките за чужбина могат да се свият до 15% в сравнение с миналия сезон, а в най-добрия ще останат на същото ниво, смята той.

Дъждовете по жътва в Германия правят голяма част от пшеницата годна само за фураж
8575
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини