Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.08.2017 г.

Картофи за пролетта

Време е да слагате ранните сортове

От февруари може вече да се слагат ранните картофи. За да сте сигурни в добива, трябва да засадите подходящия сорт. Изборът на пазара е голям. Вие сами ще прецените кой да предпочетете.

Иверце става още в края на май. Това е първият български ран сорт, създаден в ИЗК “Марица” – Пловдив. Образува среден брой клубени в гнездо, с овална форма, гладка светложълта кожица, плитки очи, светложълто месо. Клубените дружно и бързо нарастват. Подходящ е за много ранно полско производство, при което се получават високи добиви още в края на май. Отличава се с много добри кулинарни качества – вкус, мирис, нежна консистенция.
Трезор е много ран холандски сорт. Клубените са средно едри до едри, овално-продълговати с гладка жълта кожица и светло жълто месо. Устойчив е на нематода, вирус У, краста и средно устойчив на мана по клубените.

Импала е много ран, устойчив на нематода холандски сорт, характеризиращ се с бърз темп на развитие. Клубените са едри, овални, изравнени, с жълта кожица и жълто месо. Сортът е устойчив на мана, У вироза и краста, средно чувствителен е към мозаични вируси.

Армада не боледува от листно завиване. Сортът е ран, високодобивен, с много добри пазарни качества. Формира компактно гнездо с 10-12 средни до едри клубени с овална форма, плитки очи, тъмно жълта мрежовидна кожица и светло жълто месо. Има много добри кулинарни качества, слабо се разварява. Устойчив е на нематода R01-R04, мана и листно завиване.

Артемис е нов много ран холандски сорт. Клубените са едри, продълговато-овални, със светло жълта кожица и месо. Устойчив на нематода, У вирус, и мана по клубените. Има средна устойчивост на листно завиване и краста.
Ривиера е също ново предложение на холандските селекционери. Ранният сорт интензивно образува клубени. Те са едри, с овална форма, гладка светложълта кожица и месо, и средна дълбочина на очите. Сортът е устойчив на нематода, У вирус и краста. Средно чувствителен на листно завиване и мана по храста и клубените.

Рикеа Ран слабо се разварява. Немският сорт е с много добри кулинарни качества. Формира компактно гнездо с 12-15 средно едри клубени с кръглоовална форма и светло кафява гладка кожица. Очите са средно дълбоки, а месото жълто. Сортът има много добри вкусови качества. Месото е с полубрашнеста консистенция, слабо се разварява и не потъмнява при варене. Устойчив е на нематода.

Картофи за пролетта
9267
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини