Начало » Пазари » Животинска продукция
03.08.2017 г.

Сиренето от Каракачанските овце – със световен рекорд

sinor

Сиренето от Каракачанската овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд  по съдържание на конюгирани (извлечени от линоленовата киселина) мастни киселини, които са важни за борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания, предотвратяващи образуването на тромби. Сиренето от тази порода овце съдържа 6% мастни киселини, сочат проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии.

Тези изследвания са били представени на среща на председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов и зам.-председателя проф. д-р Мая Игнатова с научния колектив на института, съобщиха от академията.

Разисквани са и широк кръг от актуални и наболели въпроси, свързани с пряката научна дейност. Ш при тази среща проф. д-р Николов наблегна на желанието си да се работи за кариерното израстване на младите учени и за съхраняването на приемствеността между поколенията.

Поставени са и въпросите за обединяване на специалистите от системата в общи екипи за гарантиране успешната работа по приоритетните направления.

Председателят на академията призова учените да съдействат за постоянното привличане на общественото внимание върху дейностите, които определят идентичността и разпознаваемостта на отделните структурни звена в системата на ССА. Приоритет в научната работа трябва да бъдат както фундаменталните, така и приложните изследвания, свързани с популяризиране и утвърждаване на българските научни разработки със защитени интелектуални права.

Колективът запозна ръководството на ССА с разработките си в областта на изследване биологичната стойност на овчето сирене и млечни продукти от специфични региони на страната, новите технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, технологиите за лиофилизация на хранителни продукти и тяхното използване и други.

Сиренето от Каракачанските овце – със световен рекорд
13420
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини