Учени от университета на американския щат Тенеси провели изследване в 282 ферми в щата и съседните Вирджиния, Кентъки и Мисисипи, чиято цел била откриването на прости начини за подобряване на качеството на млякото, съобщи електронното издание Hoard's Dairyman.
Като основа за оценка на качеството на млякото бил използван показателят „брой на соматичните клетки” в милилитър. При здрава крава той се колебае от 10 хил. до 170 хил., като високата концентрация показва нарушения в отделянето на мляко или заболяване.
В рамките на изследванията било установено, че за понижаване на броя на соматичните клетки в млякото трябва да бъде измивано вимето на кравите. В 51% от фермите, където е практикувано миене на вимето, броят на соматичните кретки в милилитър мляко не надхвърлял 40 хил. единици.
Учените установили също, че значение оказва и начинът на обработка на бозките преди доенето. Във фермите, където те били пръскани със специален разтвор, броят на соматичните клетки се оказал с 50 хил. единици по-висок, отколкото в стадата, където бозките са обработвани по различен начин. Причината се оказала в това, че при пръскането се получава неравномерна обработка, поради което броят на бактериите върху вимето остава по-висок, отколкото при потапянето му в специален разтвор или пяна. При такова потапяне броят на соматичните клетки се оказал с 80 хил. единици по-малък, отколкото при пръскане.
Важно се оказало и времето за подготовка на вимето за доене – то според американскиет учени трябва да бъде между 60 и 120 секунди, в противен случай броят на соматичните клетки в милилитър мляко нараства.