Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.08.2017 г.

На северния балкон

Зелениката не се бои от студа

Наричат я още зимзелен или дребнолистна зеленика. Ценното на тази нежна срамежлива красавица е, че “не желае” да си изхвърли блестящите зелени листенца през цялата зима. Произхожда от Европа, затова у нас се развива успешно. Отглеждани на открито, растенията разстилат своите нежни, тънки, стъбълца на площ от 1- 1,5 м в диаметър. Те целите са обсипани с тъмнозелени елиптични с блестяща повърхност листчета, около 2 см дълги.

Цветовете са като живи звезди

От март до юни растенията са покрити със сини цветчета, 2-2,5 см в диаметър, като живи звездички. Създадени са няколко сорта. Alba - с бели цветове, Albo-plena, при която освен че са бели, цветовете са и кичести. На сорта Atropurpurea цветовете са тъмно пурпурно червени, а на Burgundy са винено червени. При Aureovariegata листенцата са изпъстрени оригинално с бледожълти или кремави петънца.

И в природата и в апартамента харесва сянката

Зелениката е студоустойчиво растение. Предпочита да е на сенчесто място под дърветата , където влажността е висока. Това и изискване я прави много подходяща са отглеждане в саксии на северен балкон. Към вида на почвата не е взискателна, но растенията са по-красиви когато почвата е богата и структурна.
Засаждайте винката в саксии, които подреждайте на балкони така, че не само през лятото, а и през зимата растенията да са на показ и да радват окото със своята свежа зеленина.

Пълзи нагоре или се спуска като водопад

Вие можете да изградите подпорна конструкция, по която да влекат клонките така, че да се оформи приказен дантелен шпалир. Сега по-модерно е растенията да се засаждат във висящи кошнички или сандъчета. В този случай нежните стъбълца увисват надолу на повече от 1 м височина.
Освен че е много красива, винка минор е и много полезна. Надземната част се бера, изсушава и са ползва като билка при хипертония.

Резниците се вкореняват бързо

Винка минор се размножава чрез разделяне на старите растения или чрез резници. Вкореняването протича много бързо и то през целия вегетационен период. За да е висок декоративния ефект още от най-млада възраст, засаждайте по няколко вкоренени резника в една саксия или сандъче. Почвената смес съставяйте от равни части градинска почва, добре разложен оборски тор и пясък. През цялото лято поливайте равномерно, през есента намалете поливките.

На северния балкон
3636
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Букет от емоции на 16-я Фестивал на зелениката в ПП „Странджа”
В царството на зелениката е сред най-интересните маршрути в Странджа
Околна среда
В природния парк Странджа се открива празникът на зелениката
В началото на май
За 11-и път в Странджа се организира фестивал на зелениката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини