Начало » Новини » Интервю
26.07.2017 г.

С хибридите на „Пионер“ добивите от слънчоглед може да стигнат 450 килограма от декар

Иван Филипов, регионален агроном и промоутър на фирма „Пионер Семена България“ за региона на Лом и Монтана:

sinor

В края на юли в землището на монтанското село Якимово „Пионер“ организира среща с производители от Северозападна България, които на място се убедиха в качеството на хибридите, използвани от арендатора Боян Миланов.  

Съорганизатори на демонстрационната платформа бяха още вносителите на техника „Оптиком“.

Пред Синор.БГ Иван Филипов представи полетата с различните видове култури, засяти този сезон.

Г-н Филипов, преди да представите хибридите, отглеждани на полето, разкажете как се развиват посевите с царевица този сезон?

Тази година проблемът в нашия регион беше в силно изразеното засушаване, което започна от третата десетдневка на юни и продължи до началото на юли. След това паднаха напоителни дъждове от порядъка на 30 до 50 литра на квадратен метър, което до голяма степен спаси посевите. Поради ранната сеитба на пролетните култури обаче царевицата встъпи във фазите на изсвиляване, изметляване и опрашване много по-рано от обичайното. Същото се отнася и за слънчогледа, който доста подрани с цъфтежа и опрашването, поради екстремните условия и високите температури от порядъка на 38-40 градуса.

Как се отразява това върху добивите?

На отделни полета се наблюдаваше проблем с опрашването в центъра на питата, но не мисля, че това ще се отрази драстично на добивите. Като цяло при слънчогледа очакваме добри добиви за региона - от порядъка на 350 кг. На места може да стигнат и до 400 кг от дка.

Царевичните полета също стоят много добре. Там, където паднаха значителни валежи, очакваме и около 1 тон от декар. В същото време ще има и посеви под тези добиви – от порядъка на 500 до 700 кг.

Именно тук обаче трябва да посочим, че хибридите на „Пионер“ от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия, които предлагаме на пазара, се представят добре и затова стопаните няма да почувстват така изявено проблемите, предизвикани от климатичните условия. Плюсът е в това, че по време на опрашването, когато царевицата изсвилява и изметлява, при тези хибриди това става много дружно и растенията правят по-буйна свила, а това е предпоставка за доброто опрашване на царевицата.

Това е причината полетата, засети с Optimum® AQUAmax® хибриди да дават поне две идеи по-добро озърняване на кочаните от останалите и добивите на стопаните, заложили на тях, ще бъдат доста над средното за страната.

Въпреки много високите температури, при царевицата има добро опрашване и с последните дъждове очакваме високи добиви, така че фермерите за поредна година ще останат изключително доволни.

Посочете кои са предпочитаните хибриди при слънчогледа тази година?

При слънчогледа в района на Лом и Монтана най-добре се наложиха хибридите на „Пионер“ от ExpressSun® технологията. От тях на първо място е P64LЕ25 – топ хибридът , доказал се през годините като най-търсеният на пазара в България.

Трябва да отбележим и другия предпочитан от стопаните хибрид P64LЕ99 – това е възможно най-къснозреещият слънчоглед от нашето портфолио с много висок потенциал за добив, особено в по-влажни години. Той е и с много високо маслено съдържание от порядъка на 46-47 процента.

Друг предпочитан продукт от тази група е P63LЕ113 – този слънчоглед е  малко по-ранен и затова го препоръчваме за полета с по-голяма надморска височина – дори над 700 метра. В региона този продукт се представя изключително добре като добив и показател за маслено съдържание, затова и производителите го търсят.

Обикновено стопаните използват няколко вида семена в различни етапи на зрялост. Целта е жътвата да протече нормално и етапно, така че да не се натоварват машините при прибиране на реколтата. Именно затова фермерите комбинират на своите полета и ранни, и по-къснозрели хибриди.

Какви са новите ви предложения при слънчогледа?

При ExpresSun® толерантните хибриди имаме нов, който за първи път тази година е на българския пазар. Растенията при него са с много добър хабитус и добре оформени пити и се очакват много добри добиви.Фермерите, които засяха от него, са изключително доволни, защото очакванията са за отлични резултати.

Хибридът P64LЕ121 се доближава като ранозрелост до P64LЕ25.

За любителите на Clearfeald®-технологията е хибридът P64LC108, който в по-сухи години като 2017-а, дава много добри добиви. Предимството му е високата устойчивост към всички раси синя китка и мана в България. По отношение на масленото съдържание също е с отлични показатели – в някои години е давал до 48-49 % масленост.

На полетата в село Якимово присъстваха и конвенционалните слънчогледови хибриди на „Пионер“, които са познати с много високите добиви и са подходящи за полета, чисти от широколистни плевели.

P64LL125 е нов хибрид с възможно най-добрата съвременна генетика. Той ще замени стария конвенционален P63LL06. Ще е на пазара от следващия сезон. Новото предложение е с показатели и характеристики много над предшественика си по отношение на добив и маслено съдържание. Има по-добър фитосанитарен профил, устойчив е и на полягане, затова смятам, че ще се наложи много успешно. Като добив при него очакваме дори над 450 килограма от декар. Там, където е проведена прецизна агротехниката, там и реколтата се отплаща, когато има заложен висок потенциал за добив в семената.

За пореден път тази година представяме и нашия шарен слънчоглед P64BB01. От доста години го предлагаме на пазара и е високо ценен от производителите, защото и като добив, и като устойчивост на болести е много добър. Има ниско маслено съдържание – около 36 процента.

Разкажете за новите предложения при царевичните хибриди.

От царевичните хибриди най-търсените хибриди за района са от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия, които ги предлагаме вече пета година. Сред тях се отличава P0216, изключително подходящ за биогаз и за силаж – това е доказал се хибрид, с едър кочан, който на поливни площи е ненадминат.

Доста добре застъпен от фермерите тази година е и хибридът P0023 – миналата година при него на места хората получиха добиви от 1 100-1 200 кг от дка. Той е подходящ за райони със силно изразено засушаване по време на наливане и изхранване на зърното. Добивите при него са стабилни и високи – характерно за него е много бързото изпускане на влагата от зърното при достигане на физиологична зрялост и това е още една основателна причина да бъде сред фаворитите на производителите.

Други предпочитани хибриди са P9486 и P9241, характеризиращи се с добра сухоустойчивост и за по-ранна сеитба и жътва.

Преди пет години пуснахме на пазара първия хибрид от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия, който се харесва и досега. Това е P9175, който има добри показатели по отношение и на добив и изпускане на влага.

От най-новите ни предложения мога да посоча хибридите P9074 и P9537. Особеното за последния е, че е подходящ за ранна сеитба и за високопланински полета, както и за фермери, които искат ранна жътва в края на август и началото на септември.

Сред търсените царевични хибриди, подходящи за силаж и биогаз, пък са P1535, P1114 и P0216.

И още един царевичен хибрид, предпочитан в региона, е P9903. Той притежава много добра сухоустойчивост и се препоръчва за райони със силно изразен воден дефицит при наливане на зърното

Как се развива търсенето на продуктите на „Пионер“ през последните години?

По отношение на продажбите се усеща значителен ръст, което означава, че фермерите ценят качествата им и ги предпочитат поради високите добиви и предимствата, които показват при отглеждане. Пазарният ни дял в нашия регион е около 60 процента и при слънчогледа, и при царевицата, което е определено постижение за българския пазар.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

С хибридите на „Пионер“ добивите от слънчоглед може да стигнат 450 килограма от декар
16879
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Предложенията на Corteva Agriscience ™ за хибриди слънчоглед с марката Pioneer през 2021 година
Хибрид на Пионер постави нов световен рекорд по добив на царевица
Дерби® Супер Едно - Доказалият се в практиката хербицид
От 2019 г. новата компания Corteva agriscience™ обединява силата на Pioneer, DuPont и Dow в услуга на земеделците
Хибриди царевица на Пионер отчетоха рекордни добиви в САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини