До засаждането на арпаджика можете да съхранявате луковичките в сухо и неосветено място. При висока температура те могат да изсъхнат, а при ниска има опасност да стрелкуват големите луковички.
Арпаджикът трябва да се разсипе в големи щайги или кашони на тънък слой и да се държи при температура 18 – 20 градуса. Ако е влажен, можете да го изсушите до парното при температура 30-35 градуса, като периодически го обръщате. При резки колебания на температурата в къщата арпаджикът може също така да се изпоти, затова той трябва от време навреме да се проветрява и при необходимост да се посушава.
При по-продължително съхранение лукчетата могат да изгубят до 30 на сто от своята маса, затова не бързайте да купувате много време преди засаждането. Не трябва обаче и да отлагате до полседния ден. Често търговските фирми, целящи икономия, съхраняват арпаджика на хладно, въпреки че има опасност от стрелкуване. За да не се случи това седмица преди засаждането го поставяйте близо до отоплителен уред в продължение на 8 часа при температура 40 – 41 градуса. Така не само ще предпазите лука от стрелкуване, но и ще му осигурите и профилактика от най-вредното заболяване – пероноспорозата. Освен това в луковиците се активизират растителните процеси и реколтата ще бъде качествена.