Определя се площта за засаждане на нови овощни насаждения. Това е особено необходимо, тъй като при тях трябва да се определи предшественикът на овощните, който трябва да се реколтира не по-късно от края на юли.
Продължава работата по различните видове резитбата в ябълковите и крушовите насаждения.
В плодохранилищата се следи да се спазва режимът на съхраняване.
Продължава работата по ремонта на старите и изграждането на новите подпорни конструкции.
Започва извозването и разхвърлянето на оборския тор в насажденията.
Събират се калеми за пролетно присаждане. Резниците се вземат от южната страна на короната. Те се навързват на снопчета по 25, съхраняват се във влажен пясък на сенчесто място.
В ягодовите насаждения
* Изграждат се пластмасови тунели за ранно производство на ягоди.
* Притъпква се почвата около засадените през есента, изтеглените от резките колебания на температурата и липсата на сняг ягодови растения.
* Започва затоплянето на оранжериите за форсирано производство на ягодови плодове. Температурата в оранжериите трябва да се повишава бавно (отначало до 10°С) и да се поддържа от 10 до 15°С. Ако температурата превиши 15°С за кратко време, растенията развиват недостатъчен брой листа с изтеглени дръжки, малко цветоноси с недоразвити цветове и непълноценни завръзи.
В малиновите насаждения
* Изграждат се нови подпорни конструкции и се ремонтират старите.
* За предпазване на младите растения от изтегляне почвата около тях се притъпква, а при възможност се загърлят на около 10 см над кореновата шийка.
В касисовите насаждения
* Продължава резитбата за плододаване.
* Продължава събирането на резници.
* Полагат се грижи за съхраняване на вкоренените растения за пролетно засаждане.
* Вкоренилищата се преглеждат и при опасност от изтегляне и измръзване почвата около растенията се притъпква.
* Особено внимание се отделя за предпазване на плодовете в плодохранилищата от запарване.
* Определят се нуждите от минерални торове и по възможност се осигурява необходимото количество за пролетно подхранване.