От 15 юни старите стандарти за изследване на месото за наличие на салмонела отпадат и на тяхно място се прилага нов български държавен стандарт EN ISO 6579-1:2017, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България. Досега използваните стандарти бяха ISO 6579:2003 и EN ISO 6579:2003/A1:2007, които действат повече от десет години. Всички те описват микробиологията на храните и фуражите, както и методите за откриване на Salmonella spp.
Според този стандарт се прилага хоризонтален метод за откриване, изброяване и серотонично типизиране на салмонела.
На 17 юли Изпълнителна агенция българска служба за акредитация съвместно с Българската агенция по безопасността на храните БАБХ са съобщили, че при следващите проверки службата за акредитация ще преиздаде сертификата и заповедта за акредитация, с което новият стандарт ще замени досега действащите. Това не се счита за разширяване на обхвата на акредитацията, поясняват експерти.