Начало » Пазари » Зърно
23.07.2017 г.

Сушата в Украйна вещае спад на реколтата от пшеница и ечемик с 20 на сто

Положението при царевицата и слънчогледа също не е добро

Заради неблагоприятните метеорологични условия в Украйна производството на пшеница и ечемик може да намалее с около 20% спрямо миналата година, съобщи електронното издание Казах-Зерно, като се позова на изявление на началника на отдела за селскостопанска метеорология към Украинския хидрометеорологичен център Татяна Адаменко. „Непостоянната обстановка през годината доведе до положение, в което условията за формирането на реколтата от ранните зърнени култури, т. е. пшеницата и ечемика, засети както през есента, така и през пролетта, са по-лоши от миналогодишните. Причината е в това, че за продължителен период в Украйна се отчита недостиг на валежи. Само умереният температурен режим, който бе регистриран през април и май, не позволи на почвената суша да се прояви още по-рано. През втората половина на юни обаче с повишаването на температурите сушата в почвата започна да се увеличава и още към 20 юни в редица области се стигна до рязко засушаване, при което в еднометровия почвен слой практически не остана влага за формиране на реколтата”, обясни Адаменко.

Тя изтъкна, че тези неблагоприятни условия са съвпаднали с периода на формиране и наливане на зърното, поради което в редица украински области реколтата ще бъде по-слаба от миналогодишната, като уточни, че това се отнася най-вече за Киевска, Черкаска, Полтавска и Кировградска области, където значителни площи с пшеница, засята през есента, са пострадали от сушата. Отново там се очертава и спад на добивите. „Центърът на сушата през тази година е в Киевска област, където паднаха най-малките количества валежи за последните 60 години. Страдат също Черкаска, Полтавска и Кировградска област”, отбеляза метеорологът, цитирана от УНИАН.

Същевременно тя подчерта, че в западните области на Украйна положението е благоприятно и температурният режим подпомага нормалното развитие на растенията.

В момента сушата се отразява и на бъдещите добиви от късните култури – царевицата и слънчогледа, убедена е Адаменко. Тя обясни, че при царевицата върви процесът на формиране на репродуктивните органи. „Точно сега е решаващият период за царевицата и каквито са условията, такава ще бъде и реколтата”, подчерта тя, като не пропусна да отбележи, че до 1 юли положението със зърнената култура е било ужасно, тъй като много големи площи са били обхванати от засушаване на почвата. „През първата десетдневка на юли паднаха ефективни валежи в много области и дори в южните региони на страната бе покрита нормата на валежите за половин месец, а на места – и за целия. С други думи, положението се подобри. Доълнителен благоприятен фактор е това, че повишението на температурите е за кратко. По-нататък поредица от атмосферни фронтове ще докара неравномерни валежи върху цялата територия на Украйна и понижаване на температурите. Очакваме смекчаване и подобрение на условията за късните култури”, заяви метеорологът.

По думите ѝ обаче сушата вече е дала своето отражение и няма смисъл да се очаква рекордна реколта от късните култури, макар очакванията да са резултат около средния показател за последните 5 години.

По данни на украинското министерство на селскостопанската политика и храните през миналата година страната прибра 65,95 млн. тона зърнени и зърнобобови култури, включително 26 млн. тона пшеница, около 28 млн. тона царевица и 9,4 млн. тона ечемик.

Сушата в Украйна вещае спад на реколтата от пшеница и ечемик с 20 на сто
46965
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини