Най-често в малките градини хората отглеждат разсадите за ранни и средноранни зеленчуци в парници. Те са няколко вида: едноскатни, двускатни, вкопани и надземни, постоянни и разглобяеми.
Най-разпространен у нас е едноскатният вкопан парник с биотопливо. Трябва да се знае, че това съоръжение има по-равномерен топлинен режим.
Трапът се прави обикновено с ширина 1,45 – 1,50 м и дължина 8-12 м. Топлолюбивите култури предпочитат дълбочината да е 50-60 см, не толкова взискателните - 40-45 см. След това се вгражда парниковата каса и се покрива с рамка.
Касите на стандартните парници имат вътрешна ширина 1,40 м и дължина 8 м. Рамки, с размер 1 х 1,5 м се изработват от иглолистен дървен материал и обикновено стъкло с дебелина 2 -2,5 мм и имат 3 или 4 остъклени полета. Използваните парникови рогозки са с размер 2,40 х 1,60 м.
Ако имате готов парник, още през есента парниковият трап трябва да е почистен основно. Десетина дни преди засяване на семената се зарежда с биотопливо. То се прави от равни части добре затоплен пресен говежди или конски тор и ситно нарязана слама.
При отглеждане на разсад за ранно полско производство дебелината на пласта с биотопливо трябва да е 30 - 35 см. За пикиран разсад стигат 20 - 25 см. След зареждането се изчакват 2 - 3 дни, докато биотопливото отново се затопли. Тогава върху него се поставят 12-13 см пласт от торово-почвена или торфено-почвената смеска. Парниците се покриват плътно с рамки и с рогозки. През зимата понякога се използват двойни рогозки. Преди засяването почвата се обеззаразява, плитко се разкопава и подравнява.
Върху всички микроорганизми влияе обеззаразяването на семената с перхидрол (Н2О2 – 30 %), който се разтваря във вода в съотношение 1:10 (т.е. 1 част перхидрол и 10 части вода). Семената престояват в него 25 минути, след това се промиват с чиста вода в продължение на 30 минути. Обеззаразяването може да се извърши и с други химични препарати.