Начало » Важно за фермера » Пчеларство
21.07.2017 г.

Необходим ли е пчелният прашец през зимата

Чужд опит

Ня­кои пчела­ри ос­та­вят в ко­ше­ра за зи­ма­та твър­де мно­го пчелен пра­шец и той неряд­ко се раз­ва­ля, по­ра­ди ко­е­то го гу­бим нап­раз­но, смята пчеларят Д. Боваров от руската Московска област.

Едно ля­то­то Боваров заселил не­го­лям ро­як на 5 рам­ки с во­съчни ос­но­ви. До есен­та се­мейс­т­во­то из­г­ра­дило пи­ти­те доб­ре и се на­ло­жило да му по­мог­не с 6 кг за­хар. За­зи­мил го с 6 рам­ки пчели и око­ло 7 кг мед, но без пчелен пра­шец. Пчеларят използва под­зе­мен зи­мов­ник, в кой­то тем­пе­ра­ту­ра­та се за­дър­жа на плюс 2-40С.

Семейството презимувало добре, нямало плесен, подмор и диария. Останали около 4 килограма мед, но нямало пило, въпреки че при прегледа било установено наличието на изправна майка.

С настъпването на дните с условия за летеж това семейство повече от всички принасяло цветен прашец, а след седмица по няколко рамки имало засеменени площи. До настъпването на лятото семейството догонило и изпреварило останалите семейства и по растеж, и по продуктивност.

Този случай навел пчеларя наведе на мисълта да предприеме специален опит. През есента отнел от едно слабо семейство всички тъмни пити с пчелен прашец, а в замяна му дал 7 пити с мед без никакъв прашец.

Напролет (на 17 април) след изнасянето на кошера от зимовника се оказало, че семейството без пчелен прашец е презимувало превъзходно. В кошера нямало нито плесен, нито диарични следи, а подморът бил само няколко пчели. Пило нямало и в този случай. Същия ден Боваров дал на семейството пита с пчелен прашец и след седмица се появило пило. През пролетта пчелите от това семейство събирали цветен прашец повече от другите, а през лятото не само достигнали в растежа си другите семейства, които имали пило към 17 април, но и ги изпреварили по количество пило и по продуктивност. Боваров стигнал до извода, че пчелите през зимата не са се амортизирали за поддържане на топлина за отглеждане на пило.

Пчелните семейства, в чиито гнезда пък астанал пчелен прашец за зимуването, презимували лошо - всички рамки, стените и дъната на кошерите били зацапани от диария.

Пчелите, зимувайки без пчелен прашец, поддържат спокойно състояние и са чувствително по-здрави, отколкото например пчелите в семействата, където се е появило пилото през февруари-март, и през пролетта работят по-енергично, констатира Боваров. Този опит го убеждава, че пчелен прашец не бива да се оставя на семействата през зимата, особено в средата на гнездото, тъй като това може само да влоши зимуването. Питите с прашец трябва да се дават на гнездото само пролетта.

Необходим ли е пчелният прашец през зимата
11927
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини