Начало » Новини » Интервю
17.07.2017 г.

Залагаме само на John Deere, след като други започнаха да подменят оригиналните части с китайски

Лазарин Лазаров, фермер от софийското село Чепинци:

sinor

Повече от 45 години Лазарин Лазаров от софийското село Чепинци се занимава със земеделие. Започнал през 1978 година в системата на в тогавашните аграрни комплекси, след 1990 година той се ориентира към частния бизнес и днес заедно със сина си е сред крупните арендатори в региона. Семейство Лазарови обработва около 15 хиляди декара с почти всички зърнени, протеинови и маслодайни култури.

Миналата седмица на неговото поле беше проведена демонстрацията на новите комбайни и трактори с марката John Deere. Пред земеделци от Софийско, Благоевградско и Кюстендилско вносителят на селскостопанска техника „Мегатрон“ показа нагледно как се представят машините на John Deere и Kuhn.

Пред Синор.БГ Лазарин Лазаров разказа за увлечението си към тази марка и за очакванията си от реколтата тази година.

Г-н Лазаров, от колко време работите с техниката на „Мегатрон“?

Ползвам марката John Deere почти от началото на влизането на „Мегатрон“ в България през 1998 г. Днес в оборудването ни са включени почти всички машини от продуктовата им гама – трактори, комбайни, ремаркета, прикачен инвентар. През 2015 година си осигурихме и тогавашната премиера на комбайна John Deere, от който сме изключително доволни.

На демонстрацията, организирана от „Мегатрон“ на полето ни в Чепинци, жънахме с нашия комбайн и видяхме интереса, който колегите от други региони проявиха към него.

Как оценявате работата си с компанията?

От всичките машини, които сме ползвали до момента, дистрибуторите на John Deere са се оказала най-коректни и това не е само моя констатация. Фирмата е изрядна и като поддръжка, и като качество на оригиналните резервни части.

Не искам да цитирам други фирми, с които работехме, но те през последните години започнаха да подменят резервните части на комбайните с китайско производство, което е недопустимо.

При жътва, когато натоварването е най-голямо, машините започнаха да отказват и тогава със сина ми решихме да сменим доставчика. Знаете колко важен е дори един ден закъснение в прибирането на реколтата. Затова и полека-лека със сина ми започнахме да се отказваме от другите марки, като се ориентираме към John Deere.

Какви култури отглеждате и от кога се занимавате със земеделие?

Със земеделие се занимавам от 1978 г., а от 1991 г. съм първият частен производител в Чепинци, който развива едро земеделие. Впоследствие в землището беше създадено и друго частно сдружение, така че ние сме основните арендатори в региона. Сключили сме доброволно споразумение помежду си и обработваме всичките земи, без да има проблеми между нас.

Произвеждаме всичко, за което може да се сетите – пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, протеинови култури и др. Специално нашите площи се намират върху зеленчуков пояс, тъй като има подземна вода в неограничени количества, така че земята е подходяща да отглеждаме всичко, включително зеленчуци. Но се отказахме от тях, защото държавата не е коректна към този сектор - не може вносната стока да струва по-евтино от българската и да подбива цената! Затова и не гледаме зеленчуци.

Какви са първите ви резултати от жътвата?

Жътвата върви нормално, прибрахме добър ечемик – и като добиви, и като качество. Но преди седмица ни удари сериозно градушката и реколтата от рапица беше ликвидирана на 100 процента. А щяхме да жънем рапицата на другия ден след градушката. Но така е в земеделието - нямаш гаранция.

Добре все пак, че сме застраховани. Когато отидохме при застрахователите, се оказа, че в региона нашата фирма е единствената, пострадала от този град. Засегнати са около 3-4 хиляди декара и то с големи поразии.

Надяваме се да компенсираме и с другите култури – като зелени площи гледаме нахут и люцерна. При нея сме изключително доволни, защото поливаме площите и вадим по 5 откоса в годината.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова   

Залагаме само на John Deere, след като други започнаха да подменят оригиналните части с китайски
17959
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Системата See and Spray на John Deere открива и унищожава ефективно плевелите
John Deere преустановява доставките за Русия и Беларус
Стрелбата на окупаторите е повредила поне 6 силоза със зърно
Руснаци откараха в Чечения задигнати в Украйна машини на John Deere за 1 милион евро
Компанията е първа по ръст в индустриалния индекс от началото на годината
Цената на акциите на John Deere стигна рекордно високо ниво
JOHN DEERE РАЗШИРЯВА ПАРТНЬОРСТВОТО СИ С KRAMP В ЕВРОПА
Работете интелигентно, свършете повече
Представяме изцяло нова серия трактори 6R на John Deere
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини