Начало » Новини » Интервю
14.07.2017 г.

Стефан Христов: John Deere очаква да достигне най-голям дял при комбайните през 2017 г.

Мениджърът на „Мегатрон“ за земеделска и горска техника:

sinor

За първи път тази година дистрибуторът на земеделска техника с марката John Deere „Мегатрон“ направи демонстрация на най-новите си машини в Софийското поле. Близо дузина високотехнологични трактори и комбайни дефилираха из полето на Чепинци, където производители от Софийско, Кюстендилско и Благоевградско нагледно се убедиха във възможностите на техниката. Пред Синор.БГ мениджърът за земеделска, голф и градинска техника на „Мегатрон“ Стефан Христов представи плановете на компанията за развитието на бизнеса и очакванията за пазара.

Г-н Христов, кое надделя в решението на мениджмънта тази година представянето на John Deere да бъде в Софийско?

Стана традиция вече четвърта година „Мегатрон“ да организира демонстрации на селскостопанската техника в реални условия, така че стопаните било чрез управление на машините, било чрез конкретни въпроси към експертите да се информират за новите технологии. Чрез „интелигентните“ системи за управление фермерът е в състояние дистанционно да следи положението на всяка машина на полето и това се оценява от всички.

За първа година това лято организираме толкова голямо представяне в Софийското поле. Обикновено бяхме концентрирани в Добруджа, Северозападна България и Тракийската низина. Миналата година направихме четири големи демонстрации, тази година решихме, че фермерите от София, Кюстендил и Благоевград също имат нужда да се докоснат до най-новите технологии и да разберат накъде отива земеделието през 2017 година. Освен представянето в Софийско на 20 юли ще имаме подобна демонстрация и в Чирпан, където ще поканим земеделци от Южна България. Отделно сме планирали и по-малки презентации в различни райони от страната.

Как определяте пазара на техника в Югозападна България?

През последните 2-3 години този пазар се разви изключително интензивно и това се оценява от всички. Преди това за този регион беше типично да се използва техника втора употреба. С усъвършенстване на работата и с повишаването на добивите в региона ситуацията коренно  се промени и това веднага се отрази на инвестициите в земеделска техника.

Модерните практики постепенно навлязоха и фермерите започнаха да се конкурират с колегите си от Добруджа и Тракия, което ни радва.

В землището на Чепинци ние представихме машини, които са специализирани са периода на жътвата. Освен двата вида комбайни, които John Deere разработи през 2015 и 2017 г., стопаните видяха и някои от последните ни серии трактори, машини за балиране и вторична обработка на земята като култиватори, дискови брани и др. В това отношение ние работим активно с фирмата Kuhn, която е лидер в производството на прикачен инвентар.

При демонстрацията ние показахме как се обработва почвата след жътва не само с традиционните плугове, но и със съвременни комбинирани технологии като например обработка с един вид култиватори, които могат да подготвят земята за есенната сеитба само с едно минаване.

Как върви пазарът на комбайни тази година?

Въпреки проблемите с ниските изкупни цени на повечето култури през тази година „Мегатрон“ очаква да достигне най-добрия си пазарен дял, отчитан досега. Знаете, че работата на всяка търговска компания се определя по нейния пазарен дял. Именно в трудните години си проличава кои компании са живи, кои са близко до фермерите и кои компании могат да се адаптират при новите условия. Повишаването на пазарния ни дял специално при комбайните е доказателство за това.

Сериозен плюс за тези резултати е не само високото качество на марката John Deere, но и разработените специално за българските фермери лизингови схеми с 5 години гаранция, 5 години лизинг и ниски годишни вноски. На петата година се прилага специална балонна вноска, която дава право на фермера в края на лизинга сам да реши дали да смени машината с нова, като отново ползва петгодишна гаранция, или да продължи да ползва старата техника.

Когато стопаните ползват винаги гаранционни трактори или комбайни, това им дава спокойствие, защото нямат разходи по допълнителната поддръжка.

Какви са прогнозите ви за пазара на техника през 2017 г.?

И тази година се очертава да бъде трудна, като имам предвид сравнително ниските борсови цени на основните култури. Градушките от последните месеци също ще се отразят зле върху доходите, тъй като по данни на наши клиенти в някои региони щетите са повече от 50 процента. Всичко това определя инвестиционната нагласа у земеделците, така че при спад в доходите няма как фермерите да купуват нова техника.

Разбира се, картината не е толкова страшна, защото в пощадените от градушка региони се очакват високи добиви. А и като климат годината беше добра.

Ще дам пример със Силистра, където тази година за първи път ще приберат рекордни добиви от 700-800 кг пшеница от декар. Преди два дни имахме демонстрации и в Русе, където от декар стопаните прибраха по 900 кг, така че на много места реколтата е добра, а и хората са доволни и от качеството.

Тези високи добиви това според мен ще компенсират донякъде ниските изкупни цени на продукцията.

Ако обаче говорим за пазара на техника в рамките на цялата 2017 г., очакванията ми са около 20-процентен спад в продажбите спрямо миналата година. И причините са натрупани от началото на годината,когато търговията вървеше доста вяло.

Колкото до очакванията ми за подпомагането след 2020 г., дори бюджетът на ЕС за земеделие да бъде намален, все пак не смятам, че инвестиционната активност на фермерите ще намалее. Те са набрали достатъчно инерция, за да могат да се справят и самостоятелно.

С повишените добиви и повишената култура на земеделие смятам, че стопаните ще успяват да поддържат високо ниво в бизнеса.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Стефан Христов: John Deere очаква да достигне най-голям дял при комбайните през 2017 г.
12507
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Пазари
Търговците отчитат двоен спад в продажбите на комбайни спрямо 2013 г.
Новости
„Мегатрон” отвори най-големия си център за Южна България
Мегатрон са лидери на пазара на земеделска техника, казва Стефан Христов, зам. изпълнителен директор на компанията
Фермерите в България ще стават все по-силни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини