Начало » Новини » Света
11.07.2017 г.

Фил Хоугън: За потребителите в ЕС важността на селското стопанство нараства

Европортал

Най-добрият вариант за управление на селскостопанската политика е на ниво Европейски съюз, като то трябва да се съсредоточи върху основните проблеми в подкрепата за земеделските стопани и опазването на околната среда. Това е основният резултат от мащабното 3-месечно допитване за бъдещата обща селскостопанска политика, организирано от Европейската комисия сред потребителите в Общността, съобщиха от  ЕК.

Днес беше преодолян поредният ключов етап по пътя към формирането на бъдещата ОСП, в който заинтересованите страни имаха възможност да дадат своя принос в обсъждането на евентуалните промени. Интензивността на участие в консултациите показа нивото на интерес към една ОСП, която продължава да подкрепя динамичен селскостопански сектор, осигурява безопасна и висококачествена страна за 508 млн. души в ЕС и осъществява значителни инвестиции в селските райони”, заяви европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън.

Целта на обсъждането бе да се съберат мнения по 3 основни въпроса: селското стопанство, селските райони и ОСП днес; целите и управлението на ОСП; селското стопанство, селските райони и ОСП утре.

Според ЕК основните заключения от резултатите от допитването сочат, че гражданите на ЕС са убедени в необходимостта от запазването на управлението на селскостопанската политика на ниво ЕС и определят подпомагането на земеделските стопани и опазването на околната среда като двете основни цели, които трябва да бъдат заложени при осъвременяването и опростяването на бъдещата Обща селскостопанска политика.

За мнозина в ЕС важността на селското стопанство и неговата роля в обществото е нараснала, коментират от ЕК. 90% от участниците в обсъжданията са категорични, че има реален смисъл от управлението на селскостопанската политика на ниво ЕС, тъй като по този начин се гарантира равнопоставеността на общия пазар.

Според 85% от участниците в допитването по този начин селското стопанство е в състояние да реагира по-ефективно на предизвикателства като опазването на околната среда, а според 73% - и на промените в климата.  Често посочвани са и нуждата от запазване на икономическото, социалното и териториалното сатрудничество в ЕС като цяло (при 86% от участниците в допитването), както и необходимостта от обща рамка за обмен на най-добри практики (в 91% от попълнените анкети).

Няма особени разногласия и по отношение на това какво трябва да бъде постигнато с ОСП.

Осигуряването на справедлив жизнен стандарт за фермерите е ключово изискване, като 88% от анкетираните признават, че приходите на стопанствата са по-ниски от средните за ЕС, а 97% -  че земеделските стопани получават само малка част от крайните цени, които потребителите плащат за храните.

Директното подпомагане за приходите на земеделските стопани се счита за най-добрият начин за постигане на тази цел (при 66% от попълнилите анкетните карти).  Според участниците в допитването в рамките на друга основна цел на ОСП трябва да се гарантира, че земеделските производители са насърчавани да участват активно в преодоляването на последиците от климатичните промени и в опазването на околната среда, в запазването на биоразнообразието, в ограничаванетона изтощаването на почвите и вотговорното използване на пестицидите и торовете.

Резултатите от обсъждането сочат категорично, че и гражданите на ЕС, и фермерите искат бъдещата ОСП да бъде по-опростена и по-малко бюрократична, за да може по-ефективно да се изправи пред тези предизвикателства. Техните мнения ще подхранят продължаващото формиране на позиция у ЕК относно бъдещето на храните и селскостопанската дейност.

Общественото обсъждане за осъвременяване и опростяване на ОСП започна на 2 февруари 2017 г. и продължи до 2 май, като в него можеха да се включат всички заинтересовани граждани и организации. То беше организирана чрез анкета от 28 затворени въпроса (с по няколко отговора за всеки), 5 въпроса с отговори в свободен текст и възможност да бъдат приложени необходимите документи. 

Фил Хоугън: За потребителите в ЕС важността на селското стопанство нараства
5280
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Допитване
Фермерите ще кажат дали да има едномесечно удължаване на кампанията по директни плащания
Международно допитване
Рекорден брой граждани на ЕС се обявяват в защита на природата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини