Начало » Новини » Страната
08.07.2017 г.

Рангел Матански спечели конкурса за европейски млад фермер на годината

Рангел Матански е българският победител в Националния конкурс за европейската награда за млади фермери. Той ще представлява България в рамките на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе на 18 и 19 октомври в Европейския парламент в Брюксел, съобщиха организаторите на конкурса.

Матански е трето поколение говедовъд, който през 2012 г. създава втората в България организация на млекопроизводителите "Фермерско мляко". Сега в нея членуват седем семейни говедовъдни ферми, като целта на младия фермер да подпомага създаването на подобни групи и организации в цяла България.

Българското издание на конкурса се организира от евродепутата Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите и Националната служба за съвети в земеделието.

Отличие за най-социален проект в конкурса е получи Петър Наков от село Бачевци, който заедно със семейството си отглежда коне и подпомага деца със специални потребности. За най-интергриран проект признанието отиде при Петър Петров от габровското село Съботковци. Той се занимава с млечно говедовъдство. Грамота имаше и за проекта на Теодора Вълова от село Писарово, Плевенско, която е започнала бизнеса си с 50 овце, но днес броят им е достигнал 1000. Денис Дурал от силистренското село Брадвари, който се занимава с биологично пчеларство и отглежда шафранов минзухар, си тръгна с грамотата за най-предприемчив проект.

На връчването на наградите присъстваха председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и заместник-министърът на земеделието Лозана Василева. Танева поздрави младите фермери с думите, че развитието на земеделието и България като аграрна страна е безалтернативно и призова младите хора: “Обучавайте се ежедневно“. Тя каза още, че най-добрите решения за сектора идват от хората, които са на полето и призова фермерите да участват в инициативи за формиране на политики.

115 млн. евро на над 5 700 млади стопани са разпределени през миналия програмен период, а до момента одобрените заявления по мярката за млад фермер за програмния период 2014-2020 г са 1386 между тях ще бъдат разпределени субсидии в размер на над 67 млн. лв, каза Лозана Василева.

Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на АЗПБ, обърна внимание, че земеделските производители допринасят да са живи регионите и да се запазят традициите.

Тази година  Европейският конгрес на младите фермери, в рамките на който е конкурсът “Европейска награда за млади фермери”, ще се проведе за четвърти път.

Европейският конгрес на младите фермери, организиран от групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, е най-мащабното събитие, посветено на младите земеделски производители от цяла Европа. Форумът е признание за ролята на младите земеделци за бъдещето на аграрния сектор и платформа за обмен на добри практики и опит. В рамките на конгреса ежегодно се връчва Европейската награда за млад фермер за най-успешните проекти на млади фермери от страните-членки.

През 2015 г. евродепутатът Владимир Уручев бе определен за посланик на Европейския конгрес на младите фермери за България и организатор на конкурса на национално ниво.

Припомняме, че при избора си на български победител журито се води от няколко основни критерия - използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, чрез използването на иновативни методи в селското стопанство.

Журито е председателствано от проф. д-р Христина Янчева, ректор на АУ-Пловдив. Членовете са  Анна Петрова, дирекция „Развитие на селските райони“, Министерство на земеделието, храните и горите, доц. Божидар Иванов, Институт по аграрна икономика, Таня Дъбнишка, Изпълнителен директор на АЗПБ, Мъгърдич Хулиян, председател на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, Петко Симеонов, председател на Сдружението за биологично пчеларство и Носител на Европейската награда за млад фермер 2016 и Паулина Йоргова, главен редактор на списание и сайт  "Агрозона".

Рангел Матански спечели конкурса за европейски млад фермер на годината
8479
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
В края на годината
Матански: 2018 година премина под знака на сдружаването
Предстоящо
Фермерите по наредба 26 могат да се включат в изложението в Раковски на 13 октомври
Синор е медиен партньор на събитието
Покана към фермерите за участие във второто издание на изложението в Раковски
Равносметка
Матански: През 2017-а животновъдството мина от „минус едно“ на ниво „нула“
На 19 октомври ще бъде връчена европейската награда за млад фермер на годината
За първи в Раковски ще се проведе изложение на животновъди и преработватели
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини