Начало » Новини » Коментари
05.07.2017 г.

Как птичият тор от Холандия превръща изтощените почви в плодородни градини

sinor

Не един български производител се е убеждавал в качествата на органичния птичи тор, производство на холандската компания FERM O FEED, която повече от пет години е на българския пазар. Предимствата на този продукт е в това, че подобрява структура на почвата чрез внасяне на органична маса и бавното  и постепенно усвояване на съдържащите се в него калий, фосфор и азот, а това от своя страна е съществено за подобряване на площите, продължително третирани с изкуствени торове. Това съобщи пред Синор.БГ търговският директор на FERM O FEED Руул де Рой, представяйки продукцията на завода за птичи торове на фирмата в град Хелмонд.

Самата компания е част от холдинга DEN OUDEN, създаден като семейна компания през 1948 година. Освен с производството на торове холдингът е известен и със строителните си дейности в инфраструктурни проекти, почистване на терени и системите за рециклиране на различни отпадъци, компостиране и др.

Днес  FERM O FEED е един от най-големите производители на органичен тор в Европа с годишно производство от 100 хиляди тона. В България вносител е фирма „Бонеро”. Предлагат се различни варианти на торове предназначени да отговарят на спецификата при зеленчукопроизводството, овощарството, лозарството и др. Най-популярният от тях – ФЕРТИПЛЮС масово се използва в България при производството на зеленчуци, както и в лозарството, овощарството, етерично-маслени, полски и др. култури.

През ноември  2016 г. „Бонеро” организира посещение на български фермери в завода в холандския град Хелмонд, където на място се запознаха с производството на почвените подобрители.

Родните фермери ценят качеството на птичия тор и ги търсят заради добрите резултати, получавани при тяхната употреба. Дали те се влагат в овощни градини, лозя, при зеленчуците или за зърнените култури, резултатите винаги водят до високи добиви, посочи Веселин Киров, собственик на овощни насаждения край Шумен.

Продължителното използване на минерални торове изтощава почвите като води до намаляване на органичните съставки в тях. Затова и органичният птичи тор е онзи подобрител, който възстановява с натрупване полезните органични съставки, необходими за доброто развитие на посевите.

Използването на птичия тор ФЕРТИПЛЮС има големи предимства, защото е много добре пререботен и обеззаразен органичен продукт, не съдържа свободен амоняк и не изгаря листата и корените на растенията. Поради много добрата високотемпературна преработка ФЕРТИПЛЮС е свободен от всякакви патогени и семена от плевели, като високото съдържание на сухо вещество абсобира влагата и не предизвиква мана, което е от съществено значение при отглеждането на културите, поясниха експертите.

В зависимост от вида на отглежданите култури и от степента на изтощеност на почвите се влагат и различни количества тор. Примерно при зеленчуковите култури и картофите се прилага еднократно около 100-150 кг на декар като се намалява с 30-40% торенето с минерални торове. При овощните насаждения е достатъчно един път в годината на всяко дръвче да се постави по 2-4 килограма ФЕРТИПЛЮС, а при лозята 300-500 грама на лоза.

Особено бързо/интензивно/ се изтощават почвите в оранжериите и затова при тях се слагат двойни дози. Изключително добри резултати се получават в  производство на салати, спанак, рукола и други подобни култури защото при тях се намалява необходимостта от плевене, поради това, че  ФЕРТИПЛЮС е очистен от плевелни семена и постепенно и равномерно освобождава хранителните съставки. 

При отглеждането на ягоди и малини торенето може да бъде еднократно за няколко години напред, като за един декар са достатъчни около 200-300 кг тор.

FERM O FEED работи и върху създаването на течни органични торове, така че да отговори на потребностите за добра реколта, обясни още търговският представител.

В завода за птичи тор на FERM O FEED е въведена и перфектна система за работа с птицефермите. Сключени са договори за доставка на птичи тор от 90 подбрани птицеферми в Холандия, като стриктно се спазват изискванията при доставките. Неслучайно още при влизането на суровината в завода тя се проверява за наличието на потегени като салмонела например, което би провалило качеството на произведения птичи тор, посочи експертът Руул де Рой. Тъй като се работи с постоянни клиенти, експертите във FERM O FEED вече знаят и какво е съдържанието на всяка от пратките, което пък е важно за следене на процентното съдържание на основните вещества преди изпичането на суровината.

В продължение на пет дни получения тор се размесва и компостира, за да може амонякът да се превърне в усвояем азот.

След това субстанцията се вкарва в съответните пържилни, където маса се изсушава, така че да се получи минимум 88% сухо вещество. Следва процесът на изпичането в специална деактивационна колона, където продуктът престоява 60 минути при 70 градуса С, което е от изключителна важност, защото при този процес се убиват патогените и се деактивират всякакви семена от плевели.  Без високата степен на изсушаване има опасност от развитие на патогени, което би предизвикало развитие на бактерии. Именно затова и контролът в завода е изключително висок – на всеки пет дни се правят лабораторни изследвания на готовата продукция, обясни Роел де Рой.

Накрая продуктите се пресоват във вид на пелети в специални преси, за да могат да се внасят в почвата с обикновенни торовнасящи машини и след това се опаковат автоматично в  разфасовки от 5 кг, 25 кг, биг бегс по 500 и 1000 кг и се палетизират за по-лесно транспортиране.

Според нормите от 2 тона суровина се получава по 1,5 т птичи тор. При сегашния капацитет годишното производство е 70 хиляди тона, но целта на компанията е да увеличи количествата до 100 хил. тона годишно до края на 2017 година.

Заводът разполага и с голяма складова база, където се съхраняват големи количества тор, което позволява да се реагира бързо при големи поръчки.

Неслучайно търсенето е голямо. Близо 95 на сто от продукцията се изнася, като основните пазари са Европейски съюз, Америка, Средния и Далечен Изток, Африка и др.

Екатерина Стоилова

Как птичият тор от Холандия превръща изтощените почви в плодородни градини
29339
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Фермери са блокирали редица магистрали в Нидерландия
Сезонът за оранжерийните производители в Ниската земя едва сега започва
На холандците им се вие свят от цените на испанските зеленчуци
Инсектицид с опасния химикал бил предлаган за обезпаразитяване на кокошки
Съд призна за виновни две холандски компании за скандала с фипронила в яйцата
Холандия веднага предупреди фермерите да не пускат птиците на открито
И в Германия установиха огнище на птичи грип
На фона на масовите протести в бранша
Част от холандските фермери се разбраха с правителството
След споразумението на правителството с провинциалните власти за азотните емисии
Холандските фермери готвят протести за Коледа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини