Начало » Важно за фермера » Пчеларство
30.06.2017 г.

Над милион подписа са събрани за забрана на глифозата в ЕС

sinor

Над 1 млн. души от най-малко 7 държави-членки на Европейския съюз са подписали петиция с искане общността да забрани използването на хербицидите, съдържащи активното вещество глифозат, заради опасенията, че то предизвиква рак, съобщи „Ройтерс”. „За по-малко от 5 месеца над милион граждани на ЕС се присъединиха към нашия призив за забраната на глифозата”, заяви Давид Шварц, координатор на Европейската гражданска инициатива, организирала петицията.

По данни на групата минималният брой подписи, необходими за отправяне на покана към Европейската комисия да предложи промени в законодателството на ЕС в областта, са събрани за рекордно кратко време. „Нашите политици трябва да чуят това съобщение силно и ясно”, изтъкна Шварц. От природозащитната организация „Грийнпийс” пък заявиха, че 5-месечната кампания е била „най-прогресиращата, откакто ЕС въведе този инструмент през 2012 г.”.

В момента ЕС разглежда въпроса за подновяването на лиценза на хербицида „Раундъп” на американската компания Monsanto, чията основна съставка е глифозатът, и възнамерява да вземе окончателно решение по този въпрос през декември тази година. Изчисления на анализатори на „Ройтерс” сочат, че ако ЕС забрани употребата на глифозата, Monsanto ще загуби годишни приходи в размер на около 100 млн. долара. 

През март Европейската химическа агенция обяви, че глифозатът не трябва да бъде определян като канцероген, тъй като „не отговаря на съответните критерии”. Решението бе оповестено, след като Европейската агенция за безопасност на хранителните продукти стигна до същия извод през 2015 г. Тогава от ведомството заявиха, че е „слабо вероятно” глифозатът да създава заплаха за развитие на рак у хората.

И двете решения обаче бха оспорени от учени, природозащитни групи и от депутати в Европейския парламент, които се позовават на данни на Световната здравна организация за предизвикване на рак от глифозата.

През миналия месец водещият американски токсиколог Кристъфър Портие изпрати писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, в което посочва, че двете агенции не са успели да установят значими прояви на рак и затова при вземането на решението не са определили химическото съединение като канцероген. По думите му обаче „аз открих 8 значителни промени в разпространението на туморите, които не присъстват в нито една публикация и в правителствените оценки, представени както от Европейската агенция за безопасност на хранителните продукти, така и на Европейската химическа агенция”.

По данни на Международната агенция за изследване на рака глифозатът е сред най-широко използваните в света вещества за унищожаване на плевелите и през 2010 г. е бил разрешен за употреба в 130 държави по целия свят. 

Над милион подписа са събрани за забрана на глифозата в ЕС
8680
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Становище на МЗХ
Еколози: Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи
Европейският съюз разреши използването на глифозат за още 10 години
Актуализират сроковете за преоценка употребата на глифозат в ЕС
Консултации относно глифозат
Събрани са над 400 изявления относно преоценка на употребата на глифозат
Обстойно проучване показва липса на обоснованост за канцерогенността му
В ЕС са на път да реабилитират глифозата
Констел е новият препарат на „Адама” за no till земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини